Umělecký šéf královéhradeckého Klicperova divadla David Drábek pochází z Týniště nad Orlicí. Ani on nebude chybět na již 19. ročníku mezinárodního festivalu.

Proč by si lidé neměli nechat tento festival ujít?
Atmosféra, která je na festivalu po celou dobu jeho konání, je nevídaná. Takhle živé město, kdy se pro divadelní třeštění odkryjí nejrůznější prostory včetně parků, různých dvorů, půd a tělocvičen, by si člověk neměl nechat ujít. Uvědomíte si, že divadlo je živé umění, v tomto státě bohužel zanedbávané.

Které vaše hry budou v rámci festivalu uvedeny?
Bude to přepracovaná Shakespearova hra Richard III., Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho a Koule. Tuhle hru by měla podle mě vidět Helena Fibingerová. Je totiž z mých známých jediná, kdo ji ještě neviděl. Ústřední píseň k ní nazpíval zpěvák a tanečník Petr Kotvald, který do Hradce jezdí na každou reprízu, aby v závěru zazpíval, 
a pak zas jede zpátky domů. Hodně to pro něj znamená.

Dodnes tvoříte v Týništi nad Orlicí. Máte tady dostatek prostoru pro psaní?
Ano, v Týništi mám dost prostoru pro svoji práci. Dům, v němž bydlím a tvořím je dostatečně prostorný, má přilehlou zahradu a okolo něj jsou kilometry lesa.

Máte v Orlických horách oblíbené místo?
Na Rychnovsku mám svoje kořeny, hodně známých a kamarádů. Zvlášť oblíbené místo tady nemám. Za velkou podporu jsem vděčný Týništi, kde moje maminka vede divadelní skupinu Temno. Tamní lidé hrají moje hry. Naposledy nastudovali právě Kouli.   (ež)