Pražské Divadlo v Dlouhé bude v sobotu od 19 hodin hostovat na hlavní scéně u Klicperů s inscenací Carla Goldoniho Lhář. Ta se někdy hrává pod názvem Benátská maškaráda.

V podání pražských divadelníků se spolu s lhářem Leliem podíváme do dnešních Benátek v čase karnevalu, kdy se více než jindy stírají rozdíly mezi hrou a realitou, snem a skutečností, maskou a tváří.

„Herec Jan Vondráček získal za roli Lelia Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon roku 2005,“ informovala Marie Šobková z propagace. Archetyp lháře, vykytující se v dramatické literatuře už od antiky, našel ve zpracování Carla Goldoniho svou nejvtipnější, a tudíž nestárnoucí podobu.
Slavný italský dramatik se v Benátkách narodil, takže mu jejich kolorit byl víc než blízký. Toulal se po celé severní Itálii. V roce 1734 se stal účastníkem bitvy u Parmy a poté vrátil se do Benátek. Tam se začal věnovat výhradně divadlu. V dalších letech se s obrovským úspěchem hrály desítky jeho komedií, byl ředitelem divadel v Benátkách i v Janově a psal libreta oper. ⋌ (sk)