Ken Mai je japonský tanečník a choreograf, který ve svých představeních kombinuje tanec butó s prvky baletu, současného tance, akrobacie a moderní pantomimy. V Divadle 29 dnes večer uvede své sólové představení s názvem Padma, v českém překladu Lotos.

Symbol

Lotosový květ je jedním z nejstarších a nejhlubších symbolů na naší planetě. Vyrůstá z bahnitého dna a roste nad vodní hladinu, kde vykvétá ve své jemné kráse. V noci se květ zavírá a s příchodem slunce se opět otvírá. Nedotčen nečistotou symbolizuje Lotos čistotu srdce. Sanskritské slovo pro lotos je padma a je vnímáno jako symbol duchovní nezlomnosti. Padma má své kořeny v bahnité zemině, ale roste vzhůru v očekávání, vstříc světlu, otvírajíc své okvětní lístky v překrásný květ.

Představení japonského butó tanečníka je původní formou tance butó, kterou autor vyvinul spojením klasického butó, současného tance, prvků baletu, akrobacie a moderní pantomimy.

Pod kontrolou

Ve svém tanečním vystoupení Padma prezentuje Ken Mai svou zkušenost z cesty do Tibetu a severoindické Dharamsaly, exilového sídla dalajlamy. Ve specifickém tanečním jazyce butó, jazyce dokonalé kontroly těla a pohybu, vyjadřuje odraz svého chápání zen-budhismu v kontextu moderního světa.

Přináší pohybem vyjádřenou symboliku indického a tibetského budhismu v abstraktních obrazech bezbřehé krásy i spoutané estetiky, chaosu ovládaného řádem, nekonečna ohraničeného absolutnem. Taneční mantry, hypnotická hudba a sugestivní pohyb a mimika jsou hlavními prostředky Ken Maiova pojetí butó, se silným základem ve filozofii Zenu a uměleckém vzoru v živoucí legendě, Ken Maiovu učiteli, Mistru Kazuo Onó.

Dnešní výjimečné představení, které zdejšímu divákovi nabídne jednu ze vzácných příležitostí setkat se s moderním nebo tradičním asijským uměním, začíná v pardubickém Divadle 29 ve dvacet hodin. (zd, fri)