Na hlavní scéně hradeckého Klicperova divadla bude mít v pátek 13. dubna od 10 hodin derniéru Čapkovo vizionářské drama R.U.R. v režii Davida Drábka.

Inscenace měla premiéru víc než před rokem – 3. prosince 2005. Připomeňme, že vloni v lednu, kdy se vzpomínalo 85 let od prvního uvedení R.U.R., se často tradovalo, že slovo robot, které Čapek použil v R.U.R. poprvé, mělo světovou premiéru na scéně Národního divadla v Praze. Není to pravda! Slovo robot, jež zná dnes celý svět, zaznělo historicky prvně na jevišti hradeckého divadla! Stalo se to totiž tak. Oficiální premiéra Čapkovy hry se uskutečnila v Národním divadle 25. ledna 1921, ale už o tři týdny dříve byla vůbec poprvé sehrána 2. ledna 1921 Jednotou divadelních ochotníků „Klicpera“ v hradeckém Městském Klicperově divadle.

Karel Čapek použil slova k pojmenování uměle vytvořených bytostí – Rossum’s Universal Robots. Původně tyto umělé bytosti nazýval „laboři“ a označení robot mu poradil jeho bratr, malíř Josef Čapek. Od té doby se díky popularitě hry rozšířilo po světě.
Režisér Drábek chtěl ve své inscenaci ukázat, že Čapkovo poselství je aktuální. I na počátku 21. století stále platí, že jedinou nadějí člověka je láska a víra v lidství.