Ty vypuknou již v pátek v Šimkových sadech Dnem zemědělství, který bude určen především žákům základních a středních škol. Hlavní program odstartuje v sobotu v 10.30 hodin slavnostním průvodem z Ulrichova náměstí.

V jeho čele půjde slovenský folklorní soubor Marína, ke kterému se přidá taneční soubor Červánek. K vidění bude také několik vozů, Selská jízda nebo jízdní policie. Průvod směřující přes Masarykovo náměstí k Šimkovým sadům doplní i žebřiňák tažený osly.

„Uvidíme, jestli si nepostaví hlavu,“ uvedl s úsměvem Rostislav Barnet, generální ředitel společnosti Chovservis, která je hlavním organizátorem.

Hlavním cílem dožínek zůstává prezentace toho nejlepšího od zemědělců a potravinářů z kraje. „Letošní rok není pro české zemědělce příliš jednoduchý. Většiny z nich se bohužel dotýkají nynější ceny prakticky všech zemědělských komodit, které jsou na minimální úrovni. Přesto všechno si ale všichni chtějí letošní dožínky užít, měly by být tou pravou a zaslouženou oslavou jejich celoroční práce,“ dodal Barnet.

Kromě nepřeberného množství stánků se představí společnost Eko–kom, jež ve spolupráci s organizací Asekol poradí, jak správně třídit odpad, a co patří do sběrného dvora. Vyhlášena bude také soutěž o Potravinu a Potravináře roku 2009, které se letos zúčastnilo 74 výrobků v šesti kategoriích. Celkem přišlo více než 17 900 hlasů od téměř 6700 hlasujících­.

PROGRAM:

pátek 18. září (Velké pódium):
10.00 – Junior Band Hradec Králové – taneční orchestr ZUŠ Habrmanova
11.15 – Severka – folková skupina
12.30 – On Line Sesion – skupina ZUŠ Habrmanova
13.45 – Barbekjú - beatová kapela

sobota 19. září (Velké pódium):
10.00 – Dechový orchestr města Hradce Králové
11.00 – Tomáš Linka a Přímá linka
12.00 – Ocenění zemědělců. Vyhlášení výsledků soutěže Potravinář roku.
13.15 – Marína – slovenský folklorní soubor
14.30 – Schovanky – dámská country skupina.
15.45 – Zakoplaho Dixieland
16.45 – Petr Bende

Moderátor: Daniel Rumpík (Malé pódium):
11.00 – JH Big Band – HK
12.00 – Melodybrass - Olešnice
13.00 až 16.00 – Festival Mažoretky
16.00 – Opočenka

Moderátor: Lukáš Kobrle
Pohádky:

10.00 – Šípková Růženka - Divadlo U staré herečky (Hradec Králové)
12.00 – O třech přadlenách – Divadlo U staré herečky (Hradec Králové)
14.00 – Chytrá horákyně – Divadlo Na cestě (Liberec)
16.00 – Perníková chaloupka – Divadlo Na cestě (Liberec).

Dále je připraven pestrý výběr poutových atrakcí, program Obce Slováků nebo například tradiční ukázky živých zvířat a moderní zemědělské techniky.
Dožínky byly slavností spojenou s radovánkami na oslavu ukončení žní, při níž se čeleď veselila na účet hospodáře. Už týden před dožínkami děvčata začínala plést ohromný věnec z klasů obilí všeho druhu. Do věnce se zaplétalo ovoce, cukrovinky a koláče.