Nabídne šest filmů a páteční happening na autobusovém nádraží

Filmový festival Febiofest se už řadu let vydává po skončení svého hlavního pražského programu do regionů. Královéhradecké artkino Centrál bude hostit ozvěny Febiofestu už potřetí. Letos poprvé ovšem nabídne divákům možnost vyrazit za filmem z kina ven, přímo na nový terminál hromadné dopravy u nádraží.

Seniorům i školám

Třídenní program hradeckého Febiofestu začne příští středu 15. dubna už odpoledním promítáním německo–rakouského snímku La Bohéme, a to speciálně pro seniory. Součástí večerního slavnostního zahájení hradeckých ozvěn Febiofestu pak bude skvělý slovensko–německý film Muzika. Snímek režiséra Juraje Nvoty je příběhem nadaného saxofonisty Martina na špatném místě a ve špatném čase. Film sklízí velké úspěchy doma na Slovensku i v zahraničí. Jeho atmosféra nápadně připomíná povedené české Pelíšky…

Druhý festivalový den nabídne opět speciální promítání, tentokrát ovšem pro školy – na programu je pseudodokument režiséra Jana Němce z doby okupace v roce 1968 Holka Ferrari Dino.

Čtvrteční program pak tvoří ještě britský snímek nominovaný na Oscara Happy Go Lucky a dynamická gangsterka anglického režiséra Guye Ritchieho Rock n Rolla.

Účastníci zájezdu na nádraží

Letošní hradecké ozvěny Febiofestu pak vyvrcholí v pátek večer happeningem na nedávno dostavěném dopravním terminálu. „Chceme návštěvníkům festivalu jednak přiblížit tuto architektonicky velmi zdařilou stavbu, jednak ukázat, že i v takovém prostředí se dá promítat. Vybrali jsme úspěšnou českou komedii natočenou podle románu Michala Viewegha Účastníci zájezdu, která do tohoto prostředí ideálně zapadá,“ říká za organizátory hradeckých ozvěn Febiofestu Daniela Manďáková.

Plakáty ve foyeru

Součástí pátečního happeningu bude také živé vystoupení hradeckého Bing Bandu.

Součástí třídenního festivalového programu v královéhradeckém artkině Centrál bude i výstava plakátů všech dosavadních ročníků Febiofestu ve foyeru kina.

IVANA FRIČOVÁ

Febiofest ve čtvrtek dorazí do Pardubic

Už ve čtvrtek se na první snímky mohou těšit pardubičtí diváci. Vedle skvělého výběru filmů na ně čeká i zbrusu nové prostředí. „Letošní ročník filmového festivalu bude hostit novotou zářící multikino Cinema City. Nedávno otevřený Afipalace na Masarykově náměstí se tak stane centrem festivalového dění a poskytne Febiofestu důstojné zázemí odpovídající jeho rozsahu,“ řekl v této souvislosti pořadatel pardubické části Febiofestu Jan Motyčka. „Přehlídka, která se uskuteční od čtvrtka 9. do pondělí 13. dubna, jako každoročně přinese výběr toho nejlepšího z pražské části přehlídky,“ pokračuje Jan Motyčka.

„Pardubickým divákům opět nabídne kvalitní snímky z celého světa uvedené v distribučních předpremiérách.“ Pardubickou část festivalu otevřou „slovenské Pelíšky“, film Muzika. Absolutním trhákem pak bude speciální projekce filmu slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň, a to v pondělí 13. dubna v areálu zámku ve Zdechovicích. Hradecká část Febiofestu odstartuje v artkině Centrál ve středu 15. dubna.