První premiéra

Program letošního Čekání na Václava divákům nabídne desítky inscenací v nastudování hostitelského Klicperova divadla i řady prestižních českých a moravských scén.

Během Čekání na Václava, v sobotu 12. října,  přijde čas také na první premiéru sezony v Klicperově divadle, inscenaci Sestup Orfeův v režii Martina Glasera.

V programu nebude chybět ani tradiční Povídání v podkroví a koncerty.

Úvod z Ungeltu

Poněkud nevšední, ale velice   příjemný zážitek nabídlo divákům v sobotu 28. září pražské divadlo Ungelt, které představilo svou inscenaci Touha jménem Einodis.

Pozoruhodný příběh inspirovaný spletitými životními osudy poslední majitelky zámku ve Vrchotových Janovicích hraběnky Sidonie Nádherné byl stvořen pro Martu Kubišovou a Anetu Langerovou, s nimiž se na jevišti objevují ještě Ondřej Novák, Milan Hein a Igor Orozovič.

Z programu
Úterý 1. října: hlavní scéna, 17:30: Juliusz Machulski / Šimon Caban: SEXMISE (Klicperovo divadlo Hradec Králové)

Čtvrtek 3. října: hlavní scéna, 19:00: Milan Uhde – Miloš Štědroň / Michael Tarant: BALADA PRO BANDITU (Východočeské divadlo Pardubice)

Inscenace je postavena čistě na pěveckém přednesu většinou velmi tklivých, zato nádherných písní Karla Štolby, které popisují jak samotný děj, tak niterné pocity postav.

Marta Kubišová a Aneta Langerová se svými zvučnými hlasy skvěle doplňují a jejich interpretace téže postavy, tedy Sidonie, ale v odlišném věku, je harmonická a přes jednoduché ztvárnění sdílná.

Člověk se dokáže vžít do prožitků hlavní postavy spojených se všemi jejími útrapami. A že život hraběnka jednoduchý neměla. Velmi mladá přišla o bratra, zámek ji za války zabavila Třetí říše, Sidonii prohlásili za totality třídním nepřítelem a dohnali k emigraci. Všechny životní peripetie a její starosti v osobním životě, kde se přela touha po lásce s touhou po svobodě, líčí texty písní, jejichž autorkou je Marta Skarlandtová.

Ze Sidonie Marty Kubišové je cítit zralost, moudrost a uvědomení si život provázejících hrůz. Mladá Donie Anety Langerové je živá a zároveň roztomile dětská. Z obou pak pramení sentiment.

Celkový dojem výborně dokresluje videoprojekce: příběh, který je oživujícím efektem jinak vesměs statického ztvárnění.

Touha jménem Einodis nás díky dokonalé souhře jevištních komponentů, o niž se postaral režisér Pavel Ondruch (nedávno hostoval i v Pardubicích), na dvě hodiny vtáhne do silného příběhu jedné skutečné a odvážné ženy.   (fri, hru)