Zkrácené doby hraní a delší rozestupy mezi velkými hudebními akcemi. Takové jsou kompromisy, na které přistoupili provozovatelé hradeckého Festival parku. Letošní sezona by tak měla být pro obyvatele v okolí letiště o něco klidnější.

„Večerní produkce budou končit nejdéle ve dvě hodiny ráno. To nám však nedělá žádné problémy, protože při festivalu Rock for People poslední vystoupení bylo tak do půl druhé a při Hip Hop Kempu opravdu maximálně do dvou hodin ráno,“ uvedl provozovatel Festival parku Radek Maliník.

Navíc mezi velkými hudebními akcemi uplynou nejméně tři týdny. Jedinou výjimkou bude festivalová novinka v podobě jednodenní show Pleasure Islands. „V tomto případě jsme se dohodli, že muzika přestane hrát v pět hodin ráno. Bude to opravdu jen pro tentokrát,“ potvrdil Maliník.

Největší potíže podle měření hygieniků lidem způsobují nízké basové tóny, které se pohybují na hranici vnímání a často je člověk ani ve skutečnosti neslyší. „Krajská hygienická stanice doporučila spolupracovat s Komisí místní samosprávy v Ruseku a několika dobrovolníky na měření dopadu těchto frekvencí uvnitř budov. A dále také za pomoci techniků a zvukařů se pokusit tyto frekvence eliminovat,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Samotní hygienici se budou v areálu Festival parku pohybovat i letos a pokusí se zpracovat studii týkající se právě nízkých basových tónů a jejich dopadu na člověka.

Provozovatelé Festival parku také stále čekají na speciální virtuální model, pomocí něhož by mohli upravit výšku dřevěné palisády, natočení jeviště nebo umístění reproduktorů tak, aby hluk co nejméně zatěžoval okolí.

„Úplně eliminovat nežádoucí zvuk ve venkovních prostorách nelze. Ale snažíme se najít nějakou společnou cestu,“ doplnil Maliník.
Letos se navíc brány Festival parku otevřou i lidem, kteří si na hudbu nepotrpí. Mezi novinkami se objevil festival jídla, bienále výtvarného umění nebo setkání milovníků amerických historických aut.

Jaké festivaly se v roce 2009 uskutečnily v krajské metropoli i okolí,
si můžete přečíst zde.


Co se tentokrát v hradeckém Festival parku chystá:

1. – 2. května – Gurmán – slavnosti jídla a pití, NOVINKA
Akce určená všem milovníkům dobrého jídla a pití, a také pivního moku. Představí se desítky restaurací a pivovarů z celé České republiky.

2. května – Bienále výtvarného umění Hradec Králové, NOVINKA
Umělecká díla zasazená do netradičního prostoru vytvoří kouzelnou atmosféru.

22. – 23. května – American Hot Wheels, NOVINKA
Setkání nejen milovníků historických amerických automobilů z domova i zahraničí.

3. – 6. července – Rock for People
Zavedená stálice v podobě největšího hudebního festivalu v České republice.

30. – 31. července – Play Fast or Don´t , NOVINKA
Trocha tvrdé muziky v podobě hardrocku, hardcoru nebo metalu.

24. nebo 31. července – Pleasure Island
, NOVINKA
Novinka v oblasti taneční muziky. Na jeden den si areál zamilují vyznavači elektronických rytmů a laserových show.

18. – 21. srpna – Hip Hop Kemp

Druhá ze stálic. Do Hradce se sjedou špičky v oboru z celého světa.


Festivaly, které se konaly na hradeckém letišti:

Zde najdete více o jednotlivých akcích včetně bohatých fotogalerií.
Metalomanie, Rock for People (video, foto, souhrnné články), Summer of Love (foto, články), Hip Hop Kemp (fotoreportáž), Semtex festival, Truckfest (fotogalerie)