Kurvaseneříká

Už za měsíc, ve čtvrtek 6. února, bude mít premiéru snímek Dědictví aneb Kurvaseneříká: dlouho očekávané pokračování kultovní komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag z roku 1992. Na plátno se tak opět vrátí hlavní hrdina příběhu Bohuš v podání Bolka Polívky a spolu s ním další divákům dobře známé postavy, například Bohušův věrný přítel Arnošt (Arnošt Goldflam), který tentokrát zastává funkci Bohušova tajemníka a účetního, nebo JUDr. Strážný (Jiří Pecha).

Před kamerou se Bolek Polívka opět sešel také s Dagmar Veškrnovou-Havlovou, Miroslavem Donutilem, Ivanou Chýlkovou, Břetislavem Rychlíkem. V rolích nových postav, které vstoupily do děje, se objeví například Anna Polívková, Karel Heřmánek, Jitka Čvančarová či Marián Roden.

Pokračování více než dvacet let starého filmu Věry Chytilové se ujal  Robert Sedláček, který se tak divákům pokusí vrátit svérázný humor a poetiku  původního příběhu.

Lednové novinky

Novinky však nabídne filmovým fanouškům už leden. Právě dnes přichází do kin snímek Jiřího Vejdělka Něžné vlny. Láskyplný příběh ze stále ještě šedivého světa roku 1989, kdy i největší lásky končily odchodem za takzvanou železnou oponu…

Film Tomáše Vorla  Vejška můžete vidět ve východočeských multiplexech od 23. ledna. Také v tomto filmu se režisér vrací ke své lásce k tajemným zákoutím Prahy, o nichž vědí své – kromě milenců a feťáků – také vyznavači grafitti kultury.  Snímek kromě zajímavých hereckých osobností (Jakub Kohák, Zuzana Bydžovská, Petr Čtvrtníček, David Vávra, Tomáš Vorel mladší) zdobí také hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518.

Poslední lednová  premiéra z domácích filmových zdrojů potěší především milovníky černé komedie. Nese možná trochu matoucí název Krásno a natočil ji Ondřej Sokol.

Krásno je jezero nad městem Šumperk, ve kterém našli utopenou maminku Michala. Ten se musí vyrovnávat s tíživým podezřením, že ji zabil jeho vlastní otec. Jakkoli má příběh detektivní nádech, v určitých věcech detektivce vzdoruje. Nikdy v něm totiž neobdržíme to, co je základní rekvizitou detektivky – důkaz.Pouze domněnky, podezření, selhávající nervy. Stejně jako v životě.

Michal a Adam, kamarádi z dětství, se po dvaceti letech vracejí do svého rodného města. Michalova máma je mrtvá několik let, Michalův otec zemře v den jejich příjezdu. Jediné, co zůstává, je pocit, že se stalo něco špatného, smutek a vztek, nemožnost dozvědět se pravdu. Odhalí pravdu? Je vůbec co odhalovat? A kde na malém městě sehnat nájemného vraha?

Odpovědi najdete ve východočeských kinech od 30. ledna.