Lidovou zábavou a pestrobarevnými kroji v sobotu ožilo hradecké Masarykovo náměstí. Kromě dechové muziky si příchozí vychutnali i atmosféru tradičního jarmarku. Náměstí se totiž stalo zastávkou devatenáctého ročníku folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové.

Dopoledne patřilo průvodu tanečníků v krojích a dětskému pořadu, pak už se na pódiu střídal jeden soubor za druhým. „Letos máme oproti minulým letům štěstí na počasí. Podařilo se nám příjemně oživit jinak o víkendu poklidné centrum města,“ pochvaloval si Martin Samek, člen programové rady festivalu. Na náměstí nezněla jen dechovka. Žánry se trochu prolínaly, divákům se představila například i řecká skupina Paphos. Závěr defilé patřil chrudimskému souboru Kohoutek a jeho vystoupení Píseň o kafe…

Festival pokračoval v Klicperově divadle specialitkou nazvanou Sedlák šlechticem aneb V zámku a podzámčí. Pak už se dění přesunulo na Šrámkův statek do Piletic, kde se k programu nazvaném Přijďte pobejt aneb Smyslů plný večer přidala volná zábava účinkujících i hostů. „V předchozích ročnících se jednalo spíše o zábavu účinkujících, ale jsme moc rádi, že se k nám postupně víc a víc přidávají i Hradečáci,“ dodal Samek.