Jak jste se dostal k muzice? Kdo vás k ní přivedl?
K muzice jsem byl vedený už od malička. Doma jsme měli spoustu desek, kazet a cédéček různých stylů. Od vážné hudby po tvrdý rock. Často jsem jen tak sedával a poslouchal hudbu třeba i hodiny. Když jsem chodil na první stupeň základní školy, chodil jsem vždycky po škole k babičce. Tam stálo pianino, asi z roku 1900, na které hrával i můj táta. Babička mi občas zahrála a já jen tiše záviděl, jak hru ovládá a dokáže číst z not. A tak jsem se rozhodl chodit na klavír na Základní uměleckou školu v Trutnově.

Ovšem nyní vystupujete s kytarou. Jak to, že jste ji za klavír vyměnil?
Na klavír jsem hrál sedm let a dokonce i vystupoval před lidmi. Pak jsem ale jednoho dne vzal do ruky kytaru a ta mě naprosto uhranula. Vždycky jsem toužil ovládat co nejvíce nástrojů, ale kytara byla jasnou volbou. Než jsem ji k Vánocům dostal, měl jsem od kamaráda půjčenou španělku a učil se první akordy z „Já, písničky". Hrát převzaté věci mě ale přestalo naplňovat, a tak jsem začal psát vlastní texty a skládat vlastní muziku. Bavilo mě vyjadřovat pocity a sdělovat příběhy touhle formou a baví mě to dodnes.

Jak vznikla skupina Effect?
Když jsem chodil na gymnázium, první dva roky jsem prožíval zvláštní období. Nesedl mi kolektiv a chodil jsem do školy s naprostou nechutí. Neučil jsem se, měl špatné známky a došlo to tak daleko, že jsem si druhák musel zopakovat. Dodnes jsem za to vděčný a děkuji osudu, že mi tuhle cestu zvolil. Nastoupil jsem do jiné třídy a tam potkal Vaška Balinta. Věděl jsem o něm, že hraje v kapele na basu. Co jsem ale netušil, byla skutečnost, že hraje i na kytaru a skládá si vlastní písničky. Jednou jsem vzal do školy kytaru a zahrál jednu svoji. Lidem ve třídě se líbila a s Vaškem jsme k sobě našli cestu. Měli jsme k nějaké příležitosti zahrát spolu, 
a tak jsme se sešli u nás doma. Hráli jsme tak dlouho, až Vašek nakonec vytáhl černý notes plný vlastních kousků a nějaké mi zahrál. Byla to pecka. Hrozně se mi to líbilo. Zjistili jsme, že máme stejný vkus. Začali jsme skládat ve dvou. U počítače jsem měl malinký mikrofon,  začali jsme první zkoušky nahrávat a nakonec „natočili" první CD s názvem Stín oblaků. Vytiskli jsme si obaly a začali ho rozdávat doma, ve škole nebo kamarádům. Mělo to úspěch a tím všechno začalo. Tady Effect odstartoval.

Co považujete za zatím největší úspěchy kapely?
Za úspěch kapely považuji každý posun dopředu. Mílovým krokem bylo například první studiové CD „Ty a já".

Kam byste to s kapelou chtěli dotáhnout?
Snem mnoha skupin je vyprodaná aréna, tisíce lidí a sláva. A to je i naším snem a cílem. Chtěli bychom se muzikou živit. Chtěli bychom masám sdělovat  pocity.

Na co se mohou vaši fanoušci do budoucna těšit?
Spolupracujeme s Polickým symfonickým orchestrem, se kterým jsme se rozhodli natočit CD. Nahrávání jsme zahájili, ale bude trvat o něco déle, než jsme očekávali. Půjde o tři společné skladby a předem můžu snad říct jen to, že to bude pecka. Chtěli bychom také přes zimu zavítat do studia 
a pokusit se o jeden projekt, kde se řady Effectu rozrostou o pár dalších hostů a nahrajeme společně singl, na kterém teď usilovně pracujeme.

Čemu kromě muziky byste se chtěl věnovat?
Nemám vytyčený cíl. Žiji přítomností. Do Prahy jsem se přestěhoval proto, abychom mohli rozšířit působiště. Oslovit kluby, managery a posunuli tak Effect o další krok dopředu, což nás pokaždé neskutečně nakopne. Momentálně mám v hlavě jen muziku, takže zase tolik nad budoucností nepřemýšlím. A ani nevím, jestli je to špatně nebo ne.

Co děláte ve zbytku času?
Abychom mohli dokumentovat cesty Effectu a abychom si mohli sami točit klipy, pořídili jsme si s Vaškem zrcadlovku. Chytilo mě focení a natáčení. Jezdím s trutnovským Drift týmem jako fotograf a kameraman po různých kláních jak v Česku, tak v zahraničí. Momentálně však žiji pouze Effectem.

Curriculum vitae

Jan Novák se narodil 31. července 1985 v Trutnově, kde také vyrůstal a chodil na základní školu. Poté studoval na Gymnáziu v Trutnově a později německý jazyk na Fridrich Schueller Uni v Jeně v Německu. Pracoval jako číšník ve Skotsku. Jeho snem je živit se muzikou. Skupina Effect funguje od roku 2009 ve složení – Jan Novák, Václav Balinta a Jakuba Nováček.

Vladimíra Junková