Galerie Koruna na hradeckém Svatojánském náměstí otevřela právě před patnácti lety. K narozeninám chystá výstavu Adolfa Borna: světoznámého malíře,  grafika, ilustrátora, animátora, karikaturisty a také kostýmního výtvarníka, který je mimo jiné držitelem prestižního francouzského řádu Rytíř umění a literatury. Jeho dílo zná nejen  celý svět, ale doslova i každé malé dítě, protože – kdo by neznal Macha a Šebestovou nebo Boříkovy lapálie?

Vizitka
Adolf Born se narodil 12. června 1930 v Českých Velenicích. Jeho doménou je grafika. Jeho nejznámější díla zahrnují ilustrace knih od Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Žofka), Julese Verna (Trosečník z Cynthie), 
Alexandra Dumase staršího (Tři mušketýři), Vojtěcha Steklače (série Boříkovy lapálie) a jiné. Je také autorem kostýmů 
a dekorací k opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča inscenované v Národním divadle. 

Na cestách

Na výstavě, která v Galerii Koruna začíná už příští týden, ve středu 22. října, si návštěvníci budou moci prohlédnout zejména Bornovy grafiky a pastely – díla s na první pohled rozpoznatelným, charakteristickým rukopisem.

„Byli bychom samozřejmě nesmírně rádi, kdyby Adolf  Born přijel na středeční vernisáž," říká majitelka galerie Zuzana Kostlánová. „Naději máme, ale  on je přes svůj věk stále tak zaměstnaný a vytížený a navíc stále cestuje, že najít prostor pro jeho byť krátkou návštěvu Hradce je docela složité."

Výstava vybraných grafik a pastelů Adolfa Borna v hradecké Galerii Koruna potrvá do soboty 29. listopadu a bude prodejní.