Přihlásit se kdysi k tomu, že rádi a často vaříte, znamenalo přiznat si status nudné hospodyňky. Dnes jste bez sbírky koření a kuchařských knih společensky téměř vyřízení!

Autorka

Knížku s titulem Vaříme s Habadějem aneb Jak se vaří v rozhlase napsala Zdena Kabourková, která „vaří“ na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové přes deset let. „Je to už moje druhá rozhlasová kuchařka,“ pochlubila se na sobotním podvečerním křtu knížky v královéhradeckém hotelu Alessandria. „Tentokrát jsme se ovšem s vydavatelem rozhodli neomezit se pouze na sbírku receptů, ale současně představit zákulisí rádia, jednotlivé pořady Českého rozhlasu Hradec Králové i jejich autory, moderátory a známé osobnosti, které se ve vysílání v poslední době objevily.“
Svoje místo v kuchařce tak našel pořad Nedělní host a jeho autoři, kterým patří kapitola o sladkých dobrotách. Šarm Lady Klokočníkové je plný houbových specialit, Hobby Jany Tomkové vaří z cuket a Maso, masíčko je záležitost každodenní Radioporadny a těstoviny zase pánů z oblíbeného poledního Radiofóna.

Čtenáři

„Vaření s Habadějem je už léta taková moje sobotní dopolední droga,“ svěřila se během křtu v Alessandrii Zdena Divíšková, která ani ve svátečním dnu neváhala přijet si pro kuchařku s podpisem až od Broumova. „Třeba v ní najdu i svůj recept na nedělní koláč, který jsem kdysi přímo do vysílání paní Kabourkové volala.“

Osobnosti

Vedle posluchačů, moderátorů a redaktorů Českého rozhlasu Hradec Králové jsou autory receptů také známé osobnosti, které hradecký rozhlas často navštěvují. Nechyběly samozřejmě ani na sobotním křtu a svým vztahem k dobrému jídlu se nijak netajily.
Cestovatel, spisovatel, skvělý fotograf a vypravěč Leoš Šimánek procestoval na vlastní pěst celý svět a podle toho vypadá i jeho kuchařská zdatnost. „Umím uvařit i dikobraza,“ vyprávěl autorce kuchařky a neušetřil ji ani podrobností. „Musí mít ovšem maximálně tři kila, jinak je příliš tvrdý a nepochutnáte si.“
Kosmetička a vizážistka Vlasta Libotovská patřila k dalším kmotrům kuchařky – její vztah k jídlu je jednoznačně ovlivněn profesí. „Hledám takové jídlo, které prospívá kráse,“ říká odhodlaně. „O žádném všeobjímajícím zázraku zatím nevím, ale tuším, že střídmost a spousta vitaminů nám dělá dobře.“
A křtil i tajemný pán v čepičce – muž z obálky, který každému někoho připomínal a každý v něm hledal něčí podobu a který se tu a tam na chvíli mihnul Alessandrií a zanechal za sebou jen stopu tajemství…

Vydavatel

„Chtěli jsme jenom lidi pobavit,“ říká na adresu pána s čepičkou vydavatel kuchařky Radek Runštuk. „A vidíte – každý detail je pro čtenáře zajímavý a důležitý.“
Radek Runštuk překvapivě příliš nevaří. Cit pro gastronomii a věci s ní spojené má ovšem v genech. Jeho otec je slavný český cukrář a vynikající kuchař. „Na svém otci jsem vždycky viděl, jakou vášeň v člověku dovede vzbudit jídlo. Právě proto věřím, že Vaříme s Habadějem bude mít na trhu už beztak plném jiných kuchařek úspěch.“

Sudičky

Věří v něj i moderátorka Zdena Kabourková. „O osud pořadu Vaříme s Habadějem se nebojím,“ říká se spokojeným úsměvem. „Pokaždé mi dá naději den otevřených dveří, který v rozhlase každý rok pořádáme. Pokaždé přijdou naše skalní posluchačky a první, po čem se shánějí, je ten sporák, u kterého vždycky v sobotu v éteru vařím. Tahle situace se pravidelně opakuje a vždycky mě potěší.“ Už v těchto dnech autorka pilně pracuje na dalším dílu rozhlasové kuchařky. Vyjít by měla za tři roky.

Kantonská rýže

Suroviny:
400 g vařené slepice, 400 g rýže, 150 g oleje, 4 vejce, sůl, cibule, 80 g pórku, 20g šunky, 40 g žampiónů, 80 g čerstvých paprik, petrželka.

Postup: V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vlijeme do něj osolená a rozšlehaná vejce. Lehce je rozmícháme a usmažíme. Potom přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájený pórek, vařené slepičí maso, malé kostičky šunky, na plátky nakrájené podušené žampióny a papriky. Vše promícháme s dušenou rýží. Ochutíme solí, pepřem, vegetou a dobře promícháme. Při podávání sypeme nadrobno nakrájenou petrželkou.

 

Plněné pečené brambory

Suroviny:
8 větších brambor, 200 g hrášku, 200 g slaniny, 1 cibule, česnek, sůl, pepř, zelená petrželová nať, 200 g uvařených brambor a tvrdý sýr.

Postup:
Brambory dobře vydrhneme, podélně rozkrojíme a dáme na plech.
Upečené brambory necháme vychladnout. Zatím si nakrájíme na kostičky slaninu, kterou rozškvaříme, pak přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a osmahneme.
Z vychladlých brambor vydlabeme vnitřky a uvařené brambory. Osolíme, vidličkou dobře promačkáme, přidáme slaninu s cibulí, hrášek, nastrouhaný tvrdý sýr, česnek, sůl, pepř a petrželku.
Směs promícháme, naplníme brambory a zapečeme.
Pokud vám směs zbude dejte ji kolem brambor a upečte.

 

Kuřecí řízky na mušličkovém salátě

suroviny:
300 g těstovinových mušliček
4 kuřecí řízky
400 g rajčat
1 středně velká plechovka sterilovaného hrášku
1 cibule
1 stroužek česneku
olej, ocet
strouhaný sýr
bazalka, pepř, sůl

Postup:
Mušličky uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Nadrobno nakrájenou cibuli smícháme s pěti lžícemi octa a utřeným česnekem, osolíme, okořeníme pepřem a bazalkou. Nakonec prošleháme se dvěma lžícemi oleje. Vychladlé těstoviny promícháme s hráškem, částí pokrájených rajčat a se zálivkou. Salát necháme v chladu uležet. Mezitím lehce naklepeme kuřecí řízky, osolíme, opepříme a osmažíme po obou stranách na oleji. Na talíře rozdělíme salát. Každou porci poklademe kuřecím masem nakrájeným na nudličky, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kolečky rajčat.

 

Taštičky plněné tvarohem a pažitkou

Prostřeno

Suroviny:
400 g nudlového těsta (350 - 400 g hrubé nebo polohrubé mouky, trošku mouky na posypání válu, 2 vajíčka, 50 - 100 ml vody), 250 g měkkého tvarohu, hrst pažitky, lžičku sladké mleté papriky, 80 g másla, 2 cibule, sůl a pažitka na ozdobení
Postup:
Příprava nudlového těsta: Na vál vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek do kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem a pak rukama vypracujeme tuhé, vláčné těsto, které se nelepí na vál. Těsto rozdělíme na tři bochánky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme odpočinout. Poté z každého bochánku na pomoučeném vále vyválíme placku asi tak 2 mm silnou a necháme po obou stranách trochu oschnout, aby se při krájení placky neslepovaly.

Nudlové těsto tence vyválíme na pomoučeném válu a pomocí sklenice vykrájíme kolečka o průměru asi 5 cm. Tvaroh rozšleháme se solí, mletou paprikou a nadrobno nasekanou pažitkou. Náplň rozdělíme na připravená kolečka. Přehneme je a okraje dobře přitlačíme (nejlépe vidličkou). Taštičky uvaříme v mírně osolené vodě a na talíři je přelijeme máslem na kterém jsme osmahli dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Porce můžete ještě ozdobit nadrobno nasekanou pažitkou. (Místo pažitky můžete použít i zelenou nať jarní cibulky nebo zelené bylinky).