Až do 23. května vystavuje v prostorách Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové malířka Helena Bednářová. Výstava je přístupná v prvním patře budovy s Šimkově ulici vždy od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Helena Bednářová, členka Unie výtvarných umělců v Hradci Králové, se k osobitému malířskému projevu dostávala postupně, byť k výtvarnému umění má blízko už od dětství.

„Když před lety malíř Vladimír Komárek přirovnal malířství k hudbě, mimo jiné řekl, že jsou malíři velkých a dramatických gest symfonických orchestrů a malíři tichých komorních tónů…," říká Josef Bavor, předseda Unie výtvarných umělců v Hradci Králové, a dodává: „Při pohledu na obrazy Heleny Bednářové nejsme na pochybách, které z pojetí, zmíněné Komárkem, je jí blízké."

Pro její tvorbu jsou totiž příznačné poetičnost, tiché zamyšlení, touha po duševní harmonii.

Hlavními výrazovými prostředky jsou pak pro ni světlo a jemná barevnost.

„Slouží jí ke cti, že tyto prostředky užívá střídavě, nesnaží se ohromit oko diváka laciným efektem, jak se to stává některým jiným autorům. Zkrátka neupoutá do lákavé pasti líbivosti a podbízivosti. Nechce poeticky oslňovat za každou cenu," uvádí Josef Bavor. Právě vnější neokázalostí má její tvorba předpoklady rezonovat ve vnímání citlivých diváků.

Během posledních let se Helena Bednářová účastní společných výstav v rámci Unie výtvarných umělců, jako je každoroční Salon nebo další přehlídka umění regionu – Náchodský výtvarný podzim. Samostatné výstavy měla v minulých letech na zámku v Častolovicích, v knihovnách v Dobrušce či v Broumově, vystavovala také ve Svitavách, v Hradci Králové či v Rychnově nad Kněžnou.   (bed)