Právě Hradec Králové a jeho region se pyšní největším počtem ocenění v oblasti podpory osob se zdravotním postižením v celé České republice.

Do Šimkových sadů

V královéhradeckých Šimkových sadech si tak 4. června od jedenácti do dvaadvaceti hodin budete moci zazávodit, zasportovat, vzdělat se, nakoupit si výrobky od zaměstnavatelů zdravotně postižených nebo si poslechnout přední kapely české hudební scény.

Na své si přijdou i děti – můžete je nechat kreativně pracovat, malovat, sportovat nebo sledovat divadelní představení či speciální divadelní kursy pro děti. Na závěr návštěvníky potěší pohled na barevný ohňostroj.

Na vlastní kůži

„Chceme, aby si každý mohl vyzkoušet na vlastní kůži, s čím vším se musí postižení lidé vyrovnávat každý den. Potkáte se s lidmi, které jejich postižení nebo životní kolize nezlomily, ale staly se pro ně odrazovým můstkem pro další život,“ dodává za organizátora, Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, Hana Potměšilová.

„Je dobré podporovat akce, jako je například akce Žiju stejně jako Ty! Podobných aktivit není nikdy dost. Dlouhodobě podporuji projekty pro osoby se zdravotním postižením, a to od školky až po důchodce, od vzdělávání až po sportování. Sama jsem se jako členka nadačního týmu zúčastnila předešlých ročníků a i letos se těším, že se zapojím do celého festivalového dění. Chci co nejvíce poznat lidi se zdravotním postižením v celé České republice, chci znát jejich problémy. Jenom tak jim budu schopna více porozumět a pomoci,“ dodává poslankyně Parlamentu České republiky Lenka Kohoutová.

Program na celý den

Po celý den bude na návštěvníky sobotního bezbariérového festivalu v Hradci Králové čekat řada zajímavých aktivit a disciplín: sportovně-vzdělávací městečko, konzultační centrum pro hledání práce, tedy burza práce pro osoby se zdravotním postižením přímo na místě, divadelní stany královéhradeckého Divadla Drak, spolku The Divadlo a Nadace OKD, parašutisté, záchranářský vrtulník, vozíčkářská a slepecká dráha, lezecká stěna, asistenční psi, freestyle sporty, skákací hrady, trenažér F1, ukázky vojenské historické techniky, ukázky práce Městské policie Hradec Králové, dětské městečko, soutěže o atraktivní ceny a mnoho dalšího.

Svoji regionální premiéru budou mít při této příležitosti také zaměstnavatelé zdravotně postižených, kteří jsou držiteli ochranné známky s názvem Práce postižených, jejímž cílem je podpořit na našem trhu služby a výrobky, které prokazatelně vyrobili, balili či kompletovali lidé se zdravotním znevýhodněním.

Vstup zdarma

Na festivalu nebude chybět ani spousta dobré muziky: vystoupí Olga Lounová, kapely Buty, Clou, Standby, Bedňáci a Vega, zatančí formace T-Bass a Amaro Phurd.

Podrobné informace o této sobotní akci a jejích pořadatelích najdete také na stránkách www.zijustejnejakoty.cz nebo na www.nfozp.cz.
A dobrá zpráva na závěr: vstup na festival v Šimkových sadech je úplně zdarma! (op)