V kině Bio Central, v hradecké filharmonii, ve Studiu Beseda Klicperova divadla, ve Sboru kněze Ambrože, v kavárnách Cafe na kole a Artičok, v klubu Náplavka, v atriu Cejpova paláce v Dlouhé ulici a na náměstí 28. října. Na všech těchto místech se už příští týden rozezní ten nejlepší evropský jazz. Do Hradce Králové totiž přijedou světoznámí sólisté, české hvězdy i začínající umělci na oblíbený festival Jazz Goes to Town/Jazz jde městem.

MÉNĚ PROBLÉMŮ S COVIDOVOU SITUACÍ

Ačkoliv se i v letošním roce festival uskuteční za dodržování platných hygienických pravidel, epidemie koronaviru nenarušila pořadatelům plány tolik, jako v loňském roce. „Legislativa pro pohyb profesionálních umělců je letos jednodušší. Doufám, že už nás letos nic nepřekvapí,“ říká ředitelka festivalu Barbora Hodonická. Do Hradce tak zavítají někteří umělci, kteří loni na podzim museli svou účast zrušit. Jde třeba o britsko-německou kapelu Oli Steidle & The Killing Popes, která si v Hradci odbude ve čtvrtek 14. října českou premiéru.

„Snažíme se, abychom hradeckému publiku nabídli vystoupení, která nebyla nikde v Čechách k vidění. Z velké části jsou to premiérové koncerty,“ popisuje program dramaturg festivalu Michal Wróblewski. Jeho cílem je prý přiblížit návštěvníkům současné jazzové trendy. Hlavním lákadlem festivalu bude podle organizátorů závěrečný sobotní koncert v sále filharmonie, kde sólisté Sofia Jernberg, Frank Gratkowski a Susana Santos Silva s filharmoniky představí čtyři skladby Heinera Goebbelse, a také premiérové skladby Michala Nejtka a Petera Grahama. Kompletní program najdete na webu jgtt.cz. Vstupenky jsou v předprodeji k dispozici v síti Go Out.