Klicperovo divadlo připravuje na sobotu 16. května premiéru klasické Moliérovy komedie Škola pro ženy. Režie se ujal Marián Amsler.

Slavná komedie o výchově mladé dívky, strachu z nevěry a sveřepé snaze, aby všechno v životě probíhalo přesně podle plánů, byla poprvé uvedena 26. prosince 1662 v Paříži. „Škola pro ženy patří rozhodně ke klasice, kterou je dobré jednou za čas hrát. Jednak je to setkání se specifickým žánrem, formálně precizní hrou ve verších, a pak je to prostě výborná komedie s pořád aktuálním tématem a několika opravdu nádhernými rolemi," uvedla k chystané inscenaci dramaturgyně Klicperova divadla Markéta Bidlasová.

Podle režiséra Mariána Amslera se diváci nemusejí obávat nějaké zásadní dehonestace původního textu či snad samotného autora. „Respektujeme autora a snažíme se jeho hru interpretovat prostředky, které nevybočují do nějaké extrémní režijní manýry. Inscenace zůstane komedií, která by měla být svěží, inteligentní, plná zajímavé hudby a i vizuálně zajímavá," slibuje Marián Amsler.

V hlavních rolích Arnufa a Anežky se představí Jiří Zapletal a Natálie Řehořová. Scénu navrhl Juraj Kuchárek, kostýmy jsou dílem Martina Kotúčeka a hudbu pro hradeckou inscenaci složil Mario Buzzi. Škola pro ženy je předposlední premiérou divadla v této sezoně.

Tou poslední bude v sobotu 30. května původní kabaret Český les v režii Davida Drábka.