Večer splněných přání. Tak zněl podtitul středečního vystoupení populární hudební skupiny Hradišťan v královéhradeckém Klicperově divadle, které bylo součástí festivalu Čekání na Václava.

Láska nic nepokazí

„V Hradci koncertujeme poměrně často. Proto jsme se s pořadateli dohodli, že tento náš koncert rozdělíme na tři třetiny. Ta první byla průřezem našeho repertoáru, ta druhá by se dala označit jako naše splněná přání a v té třetí jsme se snažili plnit přání publika," vysvětlil Jiří Pavlica, primáš Hradišťanu. Ten je přímo pověstný nezvykle širokým žánrovým rozpětím a melodickými písněmi, jež mají zároveň skutečnou hloubku a silné sdělení.

„Lásky není nikdy dost. Tou se nedá nic pokazit," konstatoval Jiří Pavlica, když zahajoval pásmo písní o různých podobách lásky. A jako bonus přidal i skladby vztahující se k času a jeho symbolice.

„Často ztrácíme čas nejrůznějšími zbytečnostmi. Čas je nám dán zdarma, ale přesto patří mezi jednu z nejdražších věcí, které na světě máme," přemítal primáš Hradišťanu, jenž byl v Hradci zjevně dobře naladěn. A s ním i celá kapela.

Radost ze života

„Tu slečnu, která navštívila naše chlapce před koncertem, bych chtěl vidět. Muzikantské sólo bylo třikrát delší než obvykle a cítil jsem z něj opravdovou radost ze života," smál se maximální snaze některých nejmenovaných členů kapely zaujmout hradecké obecenstvo (nebo alespoň jeho vybranou část) Jiří Pavlica.

Ten ve městě pod Bílou věží přidal i nenápadný návod, jak se chovat ve vinném sklípku. „To je úžasný pocit, když člověk degustuje a ono je najednou ráno, vyjdete ven ze sklípku, krásně vás hladí slunce a vy si nic nepamatujete. Sám ho samozřejmě neznám, ale kamarádi mi o něm vyprávěli," culil se Jiří Pavlica, který si na závěr trochu otestoval hradecké obecenstvo, zda ještě nezapomnělo zpívat. Zkouška v podobě písniček, které měl v oblibě první československý prezident T. G. Masaryk, dopadla na výbornou.

Brzy se vrátí

„Je vidět, že v Hradci se ještě zpívat nezapomnělo," radoval se primáš Hradišťanu. Ten se do Hradce poměrně brzy vrátí. Tentokrát zamíří do sálu filharmonie. Zde vystoupí 9. prosince od 19 hodin.