Zámek Chlumec
Vstupné zůstává stejné jako vloni: plné 70, zlevněné 40 korun, děti do šesti let zdarma. Mimo návštěvní dobu 80 korun za osobu, slevy neplatí. Příplatek za fotografování je sto korun. Ekonomické problémy nepociťují (soukromý objekt hraběte Kinského), žádné novinky letos nechystají. Interiérová expozice seznamuje návštěvníky s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků. Otevřeno od dubna do října. První letošní víkendovou akcí pro veřejnost je prodejní expozice Jaro a Velikonoce na zámku.

Zámek Opočno
Vstupné je stejné jako vloni: 90 korun celý, 60 zlevněný lístek. Rodinné vstupné je 270 korun, děti do šesti let s doprovodem mají vstup zdarma. Zkrácená prohlídka (vhodná pro netrpělivé děti) je za 60, 40 a 180 pro celou rodinu. Školní děti v organizovaných skupinách (i letní tábory) platí po 20 Kč. Prohlídka zahrnuje historické interiéry, obrazárnu, knihovnu, asijské zbraně, zbrojnice a trvá asi 75 minut. Zajímavost: letos přibude menší expozice historických ručních hasičských stříkaček. Fotografovat se v zámku smí za poplatek 100 korun.

Zámek Náchod
Otevřeno mají v dubu a říjnu o svátcích a víkendech, od května do září denně mimo pondělí. Zámek nabízí několik cenově odlišených variant prohlídky, ceny jsou od 70 do 120 (slevy od 40 do 80). Nabízejí i úspornou variantu po 15 korunách. Děti ze školních výprav platí 10 korun. Atrakcí zámku jsou živí medvědi. V červnu pořádají speciální prohlídky pro školní exkurze a dětská hudební vystoupení. Ekonomické potíže cítí správa zámku odjakživa, ale vyjadřuje se: Vždy bylo špatně, ovšem může být i mnohem hůře. Zámek je státní.

Hrad Kost
Plné vstupné 100, slevy 70 korun (asi 90minutová prohlídka) ve dvou okruzích (platí se každý zvlášť) nebo oba okruhy za zvýhodněnou cenu 160 a 80 korun. Speciální zkrácená prohlídka (jen v létě) za 60 korun (neplatí ovšem žádné slevy). Děti do šesti let mají prohlídku hradu zdarma. Za focení v expozici se platí 100 korun. Otevřeno od dubna do října, přes prázdniny se zde konají víkendové kulturní akce – šermíři, sokolníci, divadlo. Na přelomu července a srpna se zde pořádá populární Čarodějnický kongres.

Hrádek u Nechanic
„Ceny vstupného se u nás zvýšily zhruba o deset procent, ale na druhou stranu máme rodinné vstupné, díky kterému návštěvníci ušetří,“ uvedl kastelán státního zámku Ivan Šenk. Plné vstupné za velký okruh činí 90 korun, prohlídka malého okruhu o 20 korun méně. Rodinnou vstupenku pořídíte za 270 korun. Otevřeno od dubna do října, v adventu speciální prohlídky na téma Vánoce na zámku (a v podzámčí). V čase kolem výročí bitvy u Sadové (na Hrádku byl štáb) se na zámku konají speciální vojenské přehlídky.

Klášter Králíky
V dubnu mají otevřeno jen v sobotu a v neděli, od května do října denně. Od listopadu do března je prohlídka možná po domluvě. Základní vstupné je 60, zlevněné 40 korun, zájezdy nad 20 osob 40, školní výpravy 30 korun. Vstupné je stejné jako vloni. Problémy neměli a nemají, ale nevědí, jaká bude sezona. Mimořádné akce – tři velké pouti (ve smyslu křesťanském, i když tam jsou i tradiční řemeslnické stánky) – až 1200 poutníků z celých východních Čech: hasičská, diecézní a myslivecká. Raritou je Mše svatá pro motorkáře.

Veselý kopec
Veselý kopec– Soubor lidových staveb Vyočina v okolí Hlinska se otevírá na Bílou sobotu 11. dubna. Vstupné je 50 a 30 korun, rodinné vstupné 150 korun, při kulturních akcích 65 a 40. Příplatek za fotografování na Veselém Kopci je 20 korun. Otevřeno je od dubna do října, mimořádné akce jsou v adventu a v období masopustu (skanzen je otevírán jednorázově jen na tyto akce). Přes zimu problémy nebyly, ani v současné době se jim žádné nerýsují. Stále neúspěšně vedení skaneznu řeší problém s parkováním tisíců návštěvníků.

Kunětická hora
Má dva prohlídkové okruhy. Do paláce s věží je vstupné 60 a 40 korun, kapli lze zhlédnout za jednotných 20 korun. Kombinovaná vstupenka je výhodnější – oba okruhy za 70 a 50 korun. Fotografovat lze za stovku, natáčet za 200 korun, a to jen pro soukromé účely, bez stativu a blesku. Hrad je přístupný od dubna (víkendy a svátky), od května do srpna denně kromě pondělí. Specialitou jsou letní venkovní představení Východočeského divadla Pardubice, v červnu se zde koná hudební festival České hrady, vystupuje zde královéhradecká filharmonie.

Zámek Nové Hrady
Prohlídky s průvodcem duben a říjen jen o víkendech, od května do září denně, a to i v pondělí. Plné vstupné stojí 80, snížené 50 korun. Rodinná vstupenka je za 200 korun. Na zámku je rovněž ojedinělé První české muzeum cyklistiky. Vstupenky do něj jsou po 80, 50 a 160 korunách. Zámek má rozsáhlé a pečlivě upravené zahrady, které jsou otevřeny stále, dále restauraci a galerii s kavárnou. Pořádají se zde hodnotné výstavy. Zámek nemá ekonomické problémy. Je v rukou soukromého vlastníka (koupil jej, nezdědil).

Hrad Svojanov
Vstupné se mírně zvedlo, letos platí dospělí 70 (vloni 60), slevy 45 (40). Nejedná se o zdražení, protože se rozšířil obsah prohlídek. Novinky: „Od letošního roku jsme jedineční – máme celoročně otevřeno. Přes zimu jsme hrad nevytápěli, způsobilo by to změny ve vlhkosti vzduchu,“ říká ředitel hradu Miloš Dempír. „Hospodářský útlum se nás zatím nijak nedotkl, nedokážu však odhadnout, jaká bude sezona. Získali jsme dotaci na stavební úpravy.“ Správa hradu připravuje celoročně tematické víkendy, první je o Velikonocích.