Jaroslav Svěcený oslaví 8. prosince padesáté narozeniny. Houslový virtuos, popularizátor houslí a klasické hudby, uznávaný znalec historie a stavby tohoto nádherného hudebního nástroje, majitel zlatých a platinových desek za své nahrávky, což v klasické hudbě rozhodně není běžné, však své kulatiny připomene již slavnostním galakoncertem 19. listopadu v sále Filharmonie Hradec Králové a 23. listopadu velkým narozeninovým koncertem v pražském paláci Žofín.

A že bude každý koncert zcela jiný a vskutku mimořádný, o tom svědčí i řada pozvaných interpretů - gratulantů i unikátních mistrovských houslí, které se během koncertů rozeznějí.

Jaroslav Svěcený se v Hradci Králové narodil a má k tomuto městu celý život bytostný vztah. Dědeček ho jako malého předškoláka přivedl do houslařské rodiny Pilařů, kde se natolik nadchl historií a stavbou houslí, že se z toho stala jeho celoživotní láska.

V sále královéhradecké Filharmonie proto 19. listopadu představí, a nejen on, ve skladbách čtyř staletí, dvacet italských, českých, německých a francouzských houslových unikátů ze stejného období! Ke klavíru zasedne jeden z nejlepších českých klavírních interpretů mladé generace Václav Mácha, publikum si o přestávce koncertu bude moci přímo na pódiu ,,hrající exponáty“ prohlédnout zblízka.

Součástí královéhradeckého koncertu bude rovněž autogramiáda Jaroslava Svěceného. ,,Moc se na ni těším, budu se moci osobně setkat se svými posluchači, přáteli a bývalými spolužáky,“ říká Jaroslav Svěcený. (s)