Půlkulaté čtvrtstoletí slaví hradecký jazzový festival tak, jak se ve svých začátcích představil a jak ho jeho fanoušci mají nejraději: v kavárnách, v hospodách, v ulicích, v komorních sálech.

Čtvrteční program se bude odehrávat především v Biu Central, které bude svědkem exkluzivních českých premiér. Představí se americké trio Digital Primitives propojující blues, jazzovou avantgardu, africkou tradiční hudbu a další nezvyklé žánry. Ústřední postavou tria je legenda a učitel nezávislé newyorské hudební scény Cooper-Moore. Na svoje diváky čeká také mezinárodní septet Ziv Taubenfeld's Full Sun izraelského basklarinetisty Ziva Taubenfelda. Mezi jeho členy patří například legendární americký saxofonista Michael Moore, britský basista Olie Brice nebo argentinský pianista Nico Chientaroli.

Páteční jazz se pak přesune do ulic a také do nově rekonstruovaných prostor Galerie moderního umění.

Velké sobotní finále bude patřit především koncertu Beaty Hlavenkové v Petrof Gallery a barevné koncertní party v Městské hudební síni, která vyvrcholí nevídanou improvizací patnáctičlenného severského bigbandu Paal Nilssen-Love’s Large Unit, který spojí dosud nespojené: rockovou i jazzovou avantgardu s etiopskou a brazilskou hudbou.

Leoš Šimánek.
Leoš Šimánek pokřtí Nový Zéland