Vertigo je jednou z nejoriginálnějších českých skupin, která již více než jedno desetiletí stojí na špičce tuzemského moderního jazzu. Již od svého vzniku hraje soubor na české, slovenské i zahraniční klubové scéně a vystoupil na mnoha evropských hudebních festivalech.

Vertigo
Dorota Barová • violoncello, zpěv
Marcel Bárta • tenor, alt, soprán saxofon, basklarinet
Oskar Török • trumpeta
Vojtěch Procházka • piano, klávesy, elektronika
Rastislav Uhrík • kontrabas, baskytara
Dano Šoltis •  bicí

Původní Vertigo Quintet se v roce 2011 rozšířil o přední českou zpěvačku a cellistku Dorotu Barovou, známou především z působením v cellovém duu Tara Fuki. Jejím angažováním kapela posunula své hudební vyjádření, což velmi kladně ohodnotili hudební kritici a ještě v témže roce skupina získala za album Metamorphosis svého druhého Anděla. Úspěch desky podtrhl i zisk ceny Tais Awards za nejlepší album roku 2011. Celkem za své působení na české hudební scéně Vertigo vydalo čtyři studiová a jedno live album. To zatím poslední vydala kapela, která prolíná ve svých skladbách totální improvizace se sofistikovanými kompozicemi zasahujícími místy až do vážné hudby, v roce 2014 pod názvem Taj.

Na festivalu Jazz Goes to Town se Vertigo představí poprvé. Jeho vystoupení mohou návštěvníci slyšet v sobotu 17. října od 19 hodin v hlavním sále Filharmonie Hradec Králové. Vstupenky na festival jsou již nyní k dispozici prostřednictvím prodejního a rezervačního portálu hkpoint.cz. Více informací o jazz Goes to Town  naleznete na webových stránkách www.jgtt.cz.

Tomáš Kulhánek