Letošní ročník festivalu Středoevropský jazzový most pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Český rozhlas Hradec Králové ve spolupráci s městy Banská Bystrica (Slovensko), Salgótarján (Maďarsko) a Tarnów (Polsko).

V sobotu 1. května
u příležitosti 65. výročí zahájení rozhlasového vysílání v Hradci Králové představí desítku profesionálních i amatérských dixielandových a jazzových formací ze všech čtyř zemí a doprovodný program pro celou rodinu.

Puzzle Jazz


Právo prvního koncertu bude letos patřit kapele Puzzle Jazz. Kořeny této hradecké formace, která se zčásti generovala z Big Bandu Jiřího Hasala, sahají do poloviny 90. let. Její žánrový rozsah je téměř neomezený: od jazzu a dixie Louise Armstronga, swingových melodií Glenna Millera či Duka Ellingtona, písniček v rytmu latiny Carlose Jobima, přes Jaroslava Ježka či Suchého a Šlitra, až po nejznámější standardy moderního jazzu druhé poloviny dvacátého století.

Funny Feellows


Této skvělé slovenské kapele z Bratislavy bude patřit čas po třinácté hodině. Funny Feellows se věnuje převážně old – time music z počátku 20. století, hraje také původní americké a slovenské šlágry, swing a tango.

Tamás Berki


Tento maďarský zpěvák a showman, který vystoupí po patnácté hodině, umí neopakovatelným způsobem navázat kontakt s publikem.
Pochází z Budapešti, kde se mu dostalo kvalitního hudebního vzdělání v oboru jazzového zpěvu na Konzervatoři Bély Bartóka a kde sám následně působil coby profesor.

Působil také jako editor, žurnalista a skladatel a přitom koncertoval po celé Evropě. V současné době vyučuje na jazzové fakultě Hudební akademie Ference Liszta, v roce 2004 obdržel cenu Gábora Szabóa za celoživotní umělecký přínos. Stal se legendou nejen maďarského, ale i evropského jazzu.

Eva Pilarová


Česká zpěvačka a trojnásobná vítězka Zlatého slavíka vystoupí na Masarykově náměstí po sedmnácté hodině a doprovodí ji kapela Víta Fialy. Dáma obdařená velmi krásným, silným a barevně zajímavým hlasem (sopránem o rozsahu tří oktáv), oplývající navíc znamenitou pěveckou technikou, patří k pěveckým legendám s jedním z nejlepších vokálů, jaký vůbec česká popová, swingová a jazzová scéna kdy měla. (švi)