Historie

Kapela vznikla v roce 2006 na troskách kapel Heavy smokers a DaS a první skladby byly vybrány
z repertoárů obou bývalých seskupení (např. Bruce cat a Motorovej). Po dvou měsících zkoušení proběhlo první veřejné vystoupení se skupinou Epitaf.

Nikdo z nás nečekal takový úspěch a ohlas.
Po půl roce zkoušení nových skladeb byla natočena ve studiu první demo nahrávka.
V roce 2007 přichází do kapely druhý kytarista Míra Kmínek, dává kapele nový směr a obohacuje také již hotové skladby.

Začátkem roku 2008 se rozhoduje původní bubeník Roman Haláček kapelu z časových důvodů opustit a na jeho místo přichází Lubor Bílek z kapely Pitnej režim.
Kapela v novém složení pokračuje v koncertování během letní sezony 2008 a na podzim se vydává do studia natočit svůj další materiál.

Petr 'Mazi' Firman: basa
Míra Kmínek: kytara
Lubor 'Ejzy' Bílek: bicí
Honza Řezníček: klávesy
Miloš Koblmüller: kytara


Ramayana: Vzdálený svět

„Ramayana hledá frontmana. To je titulek inzerátu, který si začátkem dubna hradecká kapela Ramayana (prakticky těsně po křtu nového alba) vyvěsila na svých stránkách.
No vida, já jsem si říkal, že touhle recenzí na desku Vzdálený svět objevím Ameriku, o které se stejně už dávno veřejně pošeptává, a oni mi to kluci takhle vyfouknou.
Vzdálený svět je dokonalou demonstrací teorie relativity.
Nad eponymním, dva roky starým počinem kapely jsem zrovna nejásal a vcelku nevychovaně jsem prstem ukazoval na místo, kde tesař nechal v sestavě největší díru.
Ramayana použila na zacelení skuliny hodně kvalitní pojivo - nový bicmen Ejzy kapelu skutečně nakopnul a posunul o hodný kus dopředu. A s jeho důrazným tlučounstvím najednou mé konstatování, že vokální barevnost (i přesto, že kluci nejsou kdovíjací pěvci) je nejsilnější složkou Ramayany, vypadá docela pofidérně.
A to natolik, že nebýt hlasové výpomoci Radka Řezníčka (Epitaf) hned ve dvou skladbách, nejen že by mi ten můj protivný pařátek zase pocukával, ale navíc by síla některých skladeb nejspíš zůstala skrytá pod dekou nevýrazného zpěvu.
Nejvýrazněji se tenhle kontrast projevuje v Říši snů, která díky monotónnímu schématickému zpěvu táhne Ramayanu do (naštěstí odložené) staré motorkářské bundy, a v šlapavých Vládcích, kterým nevýrazný zpěv (ve slokách) bere kupu atmosféry.
Nelze nezmínit i další personální posilu – kytaristu Mirka Kmínka. Pominu-li moment, že s dvěma kytarami zní Ramayana mnohem barevněji, je to hlavně z toho důvodu, že z jeho pera pochází dle mého nejpovedenější kousek na desce. Dramatický Prorok, kterému neskutečně pomohl charismatický zpěv Radka Řezníčka. Tolik výrazu, kolik Radek nacpal do jedné písně, se (při vší úctě k členům kapely) stálým kapelním hlasům na zbytku desky nedaří dosáhnout.
Tomuhle se říká kopanec o dvě patra výš. Jistě, svoje dělá i to, že píseň samotná je nabitá napětím a energií. Jednoduše majstrštyk, který jen podtrhuje první větu tohoto článku.
Nelze nezmínit i druhou píseň, ve které zpívá Radek (Vesmír přichází) – možná je to jen dané charakteristickým hlasem zpěváka, ale tady se Ramayana hodně přiblížila heavy náladám Epitafu (ti, kteří si stejně jako já maximálně smlsli na první polovině alba Noc duchů už doufám nastražili slechy).
Rozhodně bych nerad, aby předchozí řádky vyzněly tak, že bez posily je Ramayana ztracená. Sáhněte po živé Navěky (jo, decentní klávesy hrají u téhle kapely také hodně významnou roli), vychutnejte si syrové trojhlasy, nadýchaný poetický text i útočnou dramatičnost a podobná myšlenka se vám z hlavy rychle vykouří.
Budu-li hledat další srovnávání, klidně zůstanu dál ve východních Čechách. Zkuste Královnu prokletých a možná vám zjemňující se heavy nálada dá vzpomenout na Navar.
Album „Vzdálený svět“ je malý krůček pro člověka, ale obrovský skok pro Ramayanu. Jejich „hardandheavíku“ chybí špetka patiny k tomu, aby zapadl do klasiky a přebývá ždibec archaismu na to, abych se oháněl současností. Jenže kluci už se neperou sami se sebou, a proto právě tuhle náladu (za předpokladu, že se kapele podaří najít silného zpěváka) považuji za hodně cennou devízu do budoucna.
Máte-li rádi mladé české hard and heavy metalové kapely (se všemi klady, ale i zápory), ramayaní svět není zas tak vzdálený a stojí za bližší prozkoumání.“
Savapip
http://www.ramayana.cz/

Koncerty

21.08.2009 - Motosraz Kateřina (hrajeme z pátka na sobotu v 1:00 a můžeme slíbit velkou pyro show)
28.08.2009 - Motopárty Lužany 28.8-30.8 + Aleš Brichta,Škwor (podrobné info upřesníme)
26.09.2009 - Zavírání pekla 2009 - Újkovice + Kočky Neberem (čas bude upřesněn)
21.11.2009 - CC Lucie Hradec Králové + Epitaph, začátek ve 20:00

Diskografie

Ramayana - CD Vzdálený svět V roce 2008 byla natočena v pořadí druhá deska nazvaná Vzdálený svět. Pokřtěna byla 14.3.2009 v královéhradeckém klubu Strojovna a shrnuje tvorbu kapely za rok 2008, který byl plný změn a práce:

1. Intro
2. Víla
3. Vzdálený svět
4. Královna prokletých
5. Zasloužíš si mnohem víc
6. Vládci
7. Navěky
8. Říše snů
9. Prorok
10. Vesmír přichází
11. Poslední cesta

Ramayana - CD V roce 2007 byla v původní sestavě Ramayany natočena první demo nahrávka. Nahrána byla většina skladeb hraných živě:

1. Road to hell
2. Motorový Blues
3. Jízda
4. Motorovej
5. Rytíř
6. Bruce cat
7. Ramayana