Vilém Pokorný, který s rodinou bydlel v Libňatově na Úpicku, byl uznávaným malířem. Jeho obrazy jsou vystavené nejen v českých galeriích, ale i v soukromých sbírkách po celé Evropě. Ústředním motivem tvorby rodáka ze Slatiny nad Úpou, který spolupracoval také s věhlasnou malířkou Julií Winterovou Mezerovou, byla příroda.

Náměty na své obrazy Pokorný sbíral především v blízkém okolí. Často ztvárňoval panoramata Krkonoš, zapomenutá zákoutí v okolí Libňatova nebo přírodu u přehrady Rozkoš. „Později jsem si mohl dovolit vyjet i do zahraničí. Náměty z Rakouska nebo Bavorska jsou úžasné,“ vzpomíná ve filmu sám Vilém Pokorný.

Ve snímku o malířově životě hovoří především jeho manželka Vlasta, ale i synové či přátelé. „Velmi úspěšná byla Vilémova první výstava v Libňatově. Zjistili jsme, že se manžel malířstvím uživí a že obrazy mohou být jeho hlavní náplní,“ vzpomíná ve filmu Pokorného manželka Vlasta.

Pokorný mohl své obrazy začít prodávat až po převratu v roce 1989. Až do roku 1993 ale odmítal uměleckou profesi a dál docházel do truhlářské dílny v Červeném Kostelci. Až poté začal působit na volné noze. Vrcholem jeho umělecké tvorby se stala výstava u Paříže.

Film budou moci lidé vidět v nejbližší době také v Libňatově, kde Vilém Pokorný žil.