Tisíce let starý hudební nástroj, pocházející z Tibetu, připomíná obrácený zvon s madly. Do jeho „misky“ se lije voda, která reaguje na škálu vyluzovaných tónů. Zvuk zvonu a jeho vliv na posluchače je jen těžko popsatelný – posluchači jej nejčastěji přirovnávají k tónům relaxační hudby.

Vodní hladina, která je součástí nástroje, prý během hry vytváří rezonanční obrazce a ve fortissimu dochází k její levitaci do výše několika centimetrů.
Tento mimořádný zážitek obohatí také vystoupení vynikající sopranistky Maidy Hundeling, která hráče na vodnářský zvon doprovodí během jedné ze skladeb.

Evropská hvězda

Maida Hundeling není českému publiku neznámá. Narodila se v Tunisku a většinu svých velkých rolí ztvárnila na operních scénách v západní Evropě, nicméně v posledních letech ji znají také návštěvníci opery Národního divadla a řady mimopražských scén.

V Národním divadle v Praze ztvárnila Cileovu Adrianu Lecouvreur a Kateřinu v Řeckých pašijích Bohuslava Martinů. Mimo Prahu pak nastudovala například Sentu v inscenaci Bludného Holanďana Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem, za kterou byla za rok 2007 nominovaná na cenu Thálie.
Maida Hundeling je pravidelným hostem operních scén v USA, Německu, Rakousku, Belgii, Itálii, Norsku, Polsku a na Slovensku.

Její vystoupení v hradecké Městské hudební síni společně s vodnářským zvonem Tomáše Pfeiffera doplněné vesmírnými záběry z Hubbleova teleskopu slibuje mimořádný zážitek.