Koncertem houslového virtuosa Pavla Šporcla a Komorní filharmonie Pardubice v parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí už v neděli začne Zámecké léto: navzdory názvu celoroční projekt, který na toto charismatické místo přivede řadu hudebních i výtvarných umělců.

Pavel Šporcl přijal pozvání od majitele Nového zámku v Kostelci nad Orlicí Františka Kinského právě po roce. Jejich společný projekt má ambice oživit prostředí anglického parku kolem rekonstruovaného zámku a založit novou tradici, která by každé léto zvala návštěvníky za kombinací výjimečného prostředí a kulturního zážitku.

S Pavlem Šporclem jsme pár dní před koncertem mluvili o repertoáru, který pro tuto příležitost zvolil, o atmosféře koncertů pod širým nebem i o jeho prázdninových plánech.

Na vašem nedělním koncertě zaznějí skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Petra Iljiče Čajkovského a Ludwiga van Beethovena. Podle jakých kritérií jste vybíral?
Přál jsem si, abychom tradici Zámeckého léta na kosteleckém zámku zahájili krásnými a také známými skladbami, které umějí oslovit širší publikum," pokračuje Pavel Šporcl. Jsem velmi rád, že se při této příležitosti opět setkám s Komorní filharmonií Pardubice, s níž jsem si už léta nezahrál.  Vrcholem našeho společného koncertu bude houslový koncert D dur Petra Iljiče Čajkovského.

Budete hrát v zámeckém parku. Vnímáte rozdíl mezi publikem 
v koncertních sálech a pod širým nebem?
Jistě. Koncert pod širým nebem je plný očekávání a vzrušení, má velmi akční atmosféru. Zažil jsem déšť, vichr, bouřku i netopýry nad hlavou. Nedá se přesně odhadnout, co všechno se může přihodit. Publikum má připravené deky, deštníky, pláštěnky. Tradičním pomocníkem všech muzikantů, kteří vystupují venku,  jsou prádelní kolíčky. Ty nemohou chybět. Jimi se připevní noty k pultu, aby je vítr neodnesl. Když vyjde příznivé počasí, je velmi inspirující hrát pod hvězdnou, letní oblohou. Open  air koncerty mají zkrátka úplně jiného ducha.

Přece jen – nemáte obavu, že vám v neděli počasí nadělí vytrvalý déšť?
Popravdě, nemám. Předpověď  počasí je  příznivá. A navíc –  nehraju z listu, takže případný déšť ani vítr by mi neublížily. Spíš bych se obával o housle. Pokud jde 
o orchestr, ten by musel využít starého triku s kolíčky na prádlo.

Vaším nedělním koncertem 
v Kostelci nad Orlicí by konečně mohlo začít léto: jaké bude to vaše?
Prázdniny budu mít zčásti pracovní. Vystoupím na několika hudebních festivalech ve Francii, Portugalsku a také na hudebním festivalu ve Znojmě, jehož jsem již několik let patronem. Čajkovského houslový koncert, který jsme zahrnuli do programu kosteleckého koncertu, si o prázdninách znovu zahraju v Itálii, a to hned třikrát. Čekají mě samozřejmě také dny volna, které strávím s rodinou.

Kostelecký koncert by měl zahájit tradici Zámeckého léta na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí. Jaké zážitky by podle vás měl lidem nabízet?
Ano, letošním koncertem bychom rádi položili základní kámen budoucího festivalu. Spolupořadatelem festivalu by měla nadále být moje agentura. Vlastní festival jsem doposud neměl. Přesně před rokem jsem na zámku odehrál první, velmi úspěšný koncert a myšlenka pokračovat v tradici byla na světě. Kostelecký zámek je překrásný, pan František Kinský ho spravuje s velkou láskou a entuziasmem, podporuje nejrůznější kulturní projekty. Shodli jsme se, že právě hudba umocní génia loci tohoto půvabného místa. Věřím, že se nám společně podaří plány vyprofilovat a provést tak 
v dalších letech nejen moje koncerty, ale přivést do Kostelce i další skvělé sólisty
a ansámbly.