Jak už napovídá její název, leží pod vrchem Kozákov, který je známý především díky nalezišti polodrahokamů ve zdejším bývalém lomu. Obec se rozkládá na jižním úbočí této dominanty Českého ráje. Není proto divu, že se zde konají i výstavy drahých kamenů, minerálů a zkamenělin. Pořádá je Minerál klub Radostná pod Kozákovem.

Ta letošní se koná až do 28. srpna v prostorách bývalé základní školy „Na pustině“ v obci Lestkov, kde je nyní sídlo Obecního úřadu v Radostné pod Kozákovem.

Výstavu můžete zhlédnout každý den od 9 do 17 hodin. Připravena je ze soukromých sbírek členů klubu, v němž se od jeho vzniku sdružuje kolem třiceti sběratelů drahých kamenů a minerálů. Žijí v různých oblastech Podkrkonoší, a sběratelsky tak pokrývají jednu z mineralogicky nejzajímavějších oblastí České republiky. Proto na výstavě uvidíte hlavně kameny typické pro tuto oblast. Nechybějí však ani exponáty ze zahraničních lokalit, pocházející například až Brazílie, Maroka, Indie či Mongolska.

Zájemce o paleontologii potěší zkameněliny křídového moře nebo jiné zajímavé nálezy živočichů a rostlin z Podkrkonoší a jiných oblastí naší vlasti.
Výstavu lze samozřejmě spojit s výletem na Kozákov s nadmořskou výškou 744 metrů, jemuž se také říkává „Strážná hora“ Českého ráje.

Na Kozákově můžete vyjít na rozhlednu, která byla slavnostně otevřena v roce 1995. Veřejnost má přístup na ochoz pro turisty ve výšce 24 metrů, na nějž vede 124 schodů. Celková výška věže je 48 metrů. Z rozhledny je překrásný výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, České středohoří, Český ráj a Orlické hory. Dalším magnetem je Riegrova turistická chata postavená v roce 1928 a rekonstruovaná před sedmi lety. (zr)