A nebyly to lístky ledajaké, často šlo o malá umělecká dílka od renomovaných malířů. Dnes jsou exlibris spíše sběratelskou záležitostí. Marie Rumlarová z Hradce Králové jich má stovky a právě teď část sbírky vystavuje v proskleném koridoru mostu mezi budovami hradecké farmaceutické fakulty – v Galerii Na Mostě.

Proč sbíráte právě exlibris, co vás na malých obrázcích baví?
Učila jsem výtvarnou výchovu a kolega exlibris sbíral a lákal nás. No a nakonec se mu to povedlo, exlibris sbírám už 35 let. Jsou to malá dílka od známých malířů. Řadu jsem jich osobně znala.

Kteří to byli, dají se jejich obrázky najít na výstavě?
Tak například Vladimíra Komárka, od něj jsem si nechala exlibris namalovat. Za ním jsme i hodně jezdili. V galerii je možné vidět exlibris od Mikoláše Aleše, Jiřího Ščerbakova, Jaroslava Tvrdoně a dalších.

Kolik exlibris stojí?
Jak které, ale v antikvariátu ho seženete třeba za osm set korun. Když jsem si nechala namalovat exlibris od Vladimíra Komárka, zaplatila jsem za něj tři tisíce korun.

Máte nějaký spolek? Scházíte se?
Tady v Hradci je nás asi deset a jednou za rok jezdíme do Prahy na celorepublikové setkání. Tam byl spolek založen v roce 1918. V Hradci byl náš sjezd spojený s výstavou v roce 2010.

Dokdy bude výstava ve fakultě k vidění?
Téma výstavy je Cestami domova, k obrázkům jsem hledala i citáty, snad potěší kolemjdoucí, kteří se tak mohou na chvilku zastavit. Výstava končí 28. září.

Exlibris. Sběratelka má i své vlastní
Slovo ex libris pochází z latiny a znamená „z knih". Jedná se o malý ozdobný lístek, v podstatě malé umělecké dílko, na kterém je toto slovo napsáno. Pak tam může být jméno, obrázek, erb, či monogram objednavatele. Moderní české exlibris začíná kolem roku 1868 a to exlibrisem Josefa Mánesa pro rytíře Vojtěcha Lannu. Marie Rumlarová má své vlastní exlibris od Jany Kasalové.