Výstava přinese nejen obrazy a kresby, ale také dosud nevystavená díla.

Hradecké jádro

Pokud budeme hledat umělce, kteří po dlouhá léta tvořili zdravé jádro královéhradecké výtvarné scény, Jiří Ščerbakov mezi nimi rozhodně nesmí chybět.

Jeho obrazy jsou pro diváka vždy poutavými partnery. Po výtvarné stránce perfektně zvládnutá bravurní plátna často vyprávějí  drobné příběhy, odráží střípky vzpomínek a tu a tam si třeba i sarkasticky rýpnou.

S vervou malované výjevy prozrazují autorovy názory, zaznamenávají úvahy a to tak, že nezřídka s nosem zabořeným do barev zkoumáme drobné texty, veršíky, přípisy či zdánlivě nelogické atributy, které umělec do svých děl vtiskl.

Bez servítků

Možná ještě zajímavější jsou kresby. V prvé řadě pozoruhodné technicky, jelikož v nich kraluje spontánní, jistá linie, která dokáže zachytit vše:  obličej renesanční dámy nebo rej pekelníků. Zároveň se (povětšinou velkoformátový rentgenový papír) stává arénou umělcových úvah, ve kterých si rozhodně nebere servítky, či drobných zamyšlení.

Vítaným námětem kreseb Jiřího Ščerbakova může být třeba poražený strom a verše: „Jsou stromy zeleně veselé, mladé / jsou stromy naložené v důchodu špinavých řek /   jsou stromy jako bytečky ptáků, který tam někdy celý den rozkošně řvou….“ Nebo se na nás z papíru neodolatelně culí malý kudrnatý klučina s něžným přípisem: „Ještě neví,  malý Pilátek pontský, na co je umývadlo…“

Do konce dubna

Dnes zahájená výstava obrazů a kreseb Jiřího Ščerbakova v královéhradeckém Biskupském paláci potrvá do pondělí 30. dubna.