„Nejraději maluji místa, kde by se lidem dobře žilo. Jejich vzniku předchází konkrétní zážitek, jako je ohromení přírodou nebo nějakými nenadálými jevy – prudce se roztrhnou oblaka, ze stromu, keře nebo květiny spadne list, rozkvete kytka – to všechno jsou pro mě inspirující momenty. Mými oblíbenými barvami jsou modrá nebo kombinace modré a žluté. Jakoby ta barevnost byla v člověku zakódována. Občas se to sice snažím změnit, ale vždycky se k nim vrátím. Člověk ze své kůže zkrátka nevyleze. Vytvářím takové obrazy, které lidem pohladí duši. Bojů už bylo, s ohledem na poslední dění, více než dost, " řekl Jan Dinga, který žije a tvoří ve středočeském Kladně.

Vztah k výtvarnému umění mu pomohl mimo jiné prohloubit zasvěcením do tajů techniky malby akademický malíř Miroslav Prošek.

„Šel jsem se podívat sem k vám do divadla a ohromily mě zdejší prostory. Zeptal jsem se a výsledkem je tahle výstava," dodal výtvarník, jemuž v poslední době udělala největší radost návštěva italské Bologni.

„Léta jsem chtěl vidět obrazy Giorgia Morandiho, který celý svůj život maloval víceméně jednoduché předměty, jako jsou lahve, krabice, misky, pohledy z okna a udělal z toho nadčasovou výtvarnou záležitost," dodal Jan Dinga.

„Přišel jsem se sem podívat hlavně z kolegiální sounáležitosti, když Jan vážil cestu sem k nám až z Kladna. Do divadla to mám kousek, tak přeci udělám pár kroků. Jeho tvorbu znám dlouho. Těší mě, že se mu povedlo tuhle výstavu uspořádat," zhodnotil předseda Unie výtvarných umělců Hradec Králové Josef Bavor.

„S Janem Dingou se známe přibližně deset let. Jeho obrazy máme zastoupeny v naší galerii a vystavujeme ho. Přišla jsem se podívat, jak vypadá jeho poslední komplexní výstava," svěřila se královéhradecká galeristka Zuzana Kostlánová.

Výstava bude v divadle k vidění do 7. ledna příštího roku.

Eva Ženíšková