Třetí ročník Královéhradecké muzejní noci, který se uskuteční příští pátek, tedy 28. května, bude atraktivními možnostmi nabitý. A bez vstupného.

Zřejmě nejbohatší nabídku pro zájemce připravilo Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Kromě „běžné expozice a výstav návštěvníci uvidí například ukázky archeologické práce, malby na ruční papír, program pro děti, ohňovou show či dobytí objektu muzea piráty. Chce tím připomenout počin Hradečáka Josefa Dvorského, který s kolegou Danielem Roseckým staví v Egyptě repliku pirátské lodi z 18. století.

Galerie moderního umění letošní ročník pojme zábavnějším způsobem a ne pouze komentovanými prohlídkami. Návštěvníci budou mít například šanci sestavit si puzzle s reprodukcí obrazu a podobně. Přístupná bude rovněž Galerie Vladimíra Preclíka či soubor sochařských děl v přírodě u Kuksu.

O přízeň návštěvníků se bude ucházet rovněž Zahrádkářské muzeum v Plotištích, hradecká Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky na železnici nebo farmaceutické muzeum na Kuksu.

Do muzejní noci se zapojí rovněž Informační centrum obnovitelných zdrojů elektrické energie na hradeckém Hučáku. „Prohlídky malé vodní elektrárny se budou konat každých třicet minut,“ sdělila průvodkyně Petra Hrdličková.