Začínají Smiřické svátky hudby

Smiřice - Smiřické svátky hudby v zámecké kapli Zjevení Páně vypuknou v sobotu v 19 hodin. Hudební přehlídku zahájí koncert v podání renomovaných českých protagonistů: Janáčkův komorní orchestr z Ostravy, dětský pěvecký sbor Severáček z Liberce, za Prahu violista Karel Untermüller a herec a recitátor Tomáš Töpfer. Hudební festival trvá až do 1. dubna.

Velikonoční trhy

Hradec Králové - Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pořádá v sobotu v prostorách Adalbertina od 9 do 16 hodin již tradiční Velikonoční jarmark, na kterém to bude vonět jarem a blížícími se Velikonocemi. Ve všech sálech Adalbertina a na přilehlém parkovišti totiž uvidíte širokou plejádu řemeslníků, lidových umělců a prodejců velikonočních artefaktů i všelikých pochutin ze všech koutů republiky.

Kolo duchů u kruhového objezdu připomíná nehodu, při které zde před třemi lety zemřel cyklista.
Křižovatka smrti se zpřehlední

K vidění i ke koupi budou výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel - kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky, šperky, patchwork, výrobky z pedigu a kůže, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí, podmalba na skle i výrobky z drahých kamenů. Chybět nebudou ani pomlázky a jarní květiny. Trhy nabídnou také bohaté občerstvení. Ochutnat budete moci selátko opékané na rožni, staročeskou kuchyni i tradiční lidové pečivo.

Do archeoparku

Všestary - Války mezi Římem a barbary trvaly po staletí. Časem se ukázala převaha barbarů, přesto byl Řím naposledy úspěšný. Tuto dobu přiblíží akce v Archeoparku Všestary. Koná se v sobotu a v neděli od 9 do 16 hodin. Připravena je komentovaná interaktivní projekce k tématu spojená s ukázkami válečných taktik Římanů proti barbarům (11:00 a 14:30), ukázka výstroje germánského bojovníka (13:00). Akce přiblíží, jak vypadal život římského a germánského válečníka, věštba germánské kněžky a v co věřili Římané a Germáni. Děti si vyrobí římský a germánský štít.