Už za pár dní se v královéhradeckém kongresovém centru Aldis sejdou nejlepší kuchaři a cukráři z České republiky, aby se utkali o titul Mistr republiky kuchař a cukrář.

Gastro je přípravou na olympiádu

V Aldisu se totiž ve čtvrtek 19. dubna uskuteční sedmý ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a zároveň již sedmnáctý ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí Gastro Hradec.

„Letošník ročník se liší tím, že je startovním můstkem pro nadcházející olympiádu, která bude v září v Německu. Proto jsme propozice soutěže přizpůsobili olympijským standardům,“ uvedla Helena Urbanová z organizačního týmu Gastro Hradec.

Poznáte, jak se dříve stolovalo

Zajímavostí, kterou návštěvníci nenechají bez povšimnutí, je také prezentace výrobků Senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, která ukáže krásu tradiční gastronomie 19. a 20. století. Pro dnešní mladou generaci přinášejí tyto exponáty obohacení ve znalostech oboru a zároveň porovnání se současnými trendy v gastronomii.

„Divácky atraktivní bude také umělecká soutěž ve vyřezávání ovoce a zeleniny, kdy soutěžící v časovém limitu budou vyrábět výtvory přímo před očima návštěvníků,“ prozradila Helena Urbanová.

Brány Aldisu se pro veřejnost otevřou v 10.30 hodin a program bude pokračovat až do 18 hodin. Soutěž nemůže být kvůli trvanlivosti výrobků vícedenní.