„Na první koncert kupodivu nevzpomínám s nějakou nostalgií. Bylo to ještě za bolševika a úplně nabitý kostelecký Rabštejn byl pod bdělým dohledem uniformovaných příslušníků tehdejší veřejné bezpečnosti včetně psovoda s vlčákem a jistě i neuniformovaných estébáků, kteří nás měli v hledáčku už dlouhá léta. Hráli jsme ale, co jsme chtěli, včetně písní, které jsme měli výslovně zakázané. Režim už ale pomalu dohasínal, tak nám dali pokoj,“ vzpomíná zpěvák a kytarista Slávek Klecandr.

Spolu s Romanem Dostálem stál u zrodu kapely v roce 1988 a působí v ní dodnes.

Připomínkou prvního koncertu na Rabštejně je pak folk-rockový festival Noc v Oborohu, který se koná každou poslední sobotu v lednu. Před dvěma lety se přesunul z Kostelce nad Orlicí do Zoltan klubu v Chlenech. Tentokrát vedle spřátelených muzikantů z regionu bude hlavním hostem trio Slovak Blues Project. Jak upozorňují členové kapely, sobotní Noc v Oborohu v Chlenech, bude oslavou třicátých narozenin.

V Oborohu hrálo během tří desetiletí čtrnáct muzikantů, ale posledních asi deset let se složení stabilizovalo: Roman Dostál (zpěv a klávesy), Slávek Klecandr (zpěv a kytara), Jaroslav Jetenský (baskytara, kytara a zpěv), Libor Ježek (bicí a zpěv). „Inspiraci jsme hledali a nacházeli v anglosaském folku, art - rocku, bibli a v životních zkušenostech,“ dodává Slávek Klecandr, který je také textařem, skladatelem a učitelem klasické kytary na ZUŠ v Týništi nad Orlicí.

Hodinový manžel. Ilustrační foto.
Hodinovému manželovi už lidé důvěřují