„Festival je třetím nejstarším filmovým festivalem v České republice za Karlovými Vary a Zlínem a jeho dosah je celorepublikový,“ vysvětluje ředitel Městského klubu v Novém Městě nad Metují Zdeněk Krákora proč organizátoři zvolíli název, který neužívá „regionální nádech“.

Dvanáct komedií se bude ucházet o osm cen

V Kině 70 se diváci v posledním zářijovém týdnu mohou těšit na 14 českých nominovaných komedií. Mezi ně se rozdělí celkem osm, respektive devět cen. Už teď je jasné, že Cenu za nezapomenutelné role v českých komediích si odnese Bolek Polívka. „Posledním oceněním je Cena diváků, snad nejspravedlivější ocenění vůbec. Odnese si ji ta filmová komedie, které se diváci festivalu budou nejvíc smát,“ připomněl Zdeněk Krákora.

„Pro naše město je tento festival jednou z nejvýznamnějších akcí. Přivede do Nového Města nad Metují nejen mnoho známých osobností, ale hlavně velkou dávku smíchu. Jsem za něj rád,” nechal se slyšet starosta města Petr Hable.

Festival mládne ekologických myšlením

Novoměstskému festivalu je čtyřicet let. A nestárne - právě naopak! Mládne a jde s dobou. „Podporujeme myšlenku odstranění plastů, a tak letos budeme občerstvení podávat v recyklovatelném nádobí,” vysvětlil Zdeněk Krákora.

Bez humoru v našem světě nelze přežít

Prezidentem a patronem novoměstského festivalu je Jan Hrušínský. „Humor nemá žádné hranice a dělit se může jedině podle míry vkusu a inteligence. Humor považuji za jistý očistný prostředek k životu. Bez něj nelze v současném světě přežít,“ vysvětluje herec proč festival zaštítil. Prezidentské křeslo v minulosti patřilo také Jiřině Bohdalové a Pavlu „Čmaňovi“ Zedníčkovi. Moderátorem celého festivalu je opět jedinečný Michal Jančařík.

Budoucí podoba zámeckého kopce v Náchodě.
Zámecký kopec už nebude zarostlý prales

Jiří Řezník