Festivalové odpoledne vypuklo ve 13 hodin v areálu SK Nové Město nad Metují, kde program moderoval Jan Rosák. Sportovně laděným návštěvníkům předvedl plné nasazení na zeleném pažitu fotbalový tým osobností Real Top Praha. O sluchové zážitky se postarala hudební produkce tělesa Těžkej Pokondr, které okamžitě po skončení koncertu nadšení diváci „zajali“ pro neuvěřitelnou hodinovou autogramiádu.

O kombinaci všech zážitků se zasloužilo recesistické vystoupení valašských mužoretů v nově nastudovaném programu RAP. A protože i ty nejjemnější odstíny a variace smyslového vnímání procházejí žaludkem, nemohlo chybět Vaření s Tescomou. Kulinářský blok festivalového odpoledne obsahoval zábavnou show, ochutnávky, akce pro děti i dospělé.

Starostka a prezident volným pádem

Velký den zažila v rámci zahájení festivalu starostka Nového Města nad Metují Bronislava Malijovská. Její tandemový seskok s prezidentem festivalu Pavlem Zedníčkem přitáhl značnou pozornost. A jaký měla pocit během volného pádu? „Říká se, že se vám promítne v hlavě celý život. U mě to ale nefungovalo. Úžasný byl pohled na krajinu. Zejména v okamžiku, kdy se otevřel padák a bylo ticho. Žádné vrčení motoru, jen ticho. Velmi jsme si seskok užili. Vzhledem k tomu, že jsem absolventkou fakulty tělesné výchovy a sportu, tak mám k těmto adrenalinovým aktivitám hodně blízko,“ pochvalovala si velký den ve velké výšce novoměstská starostka, která nepochybuje o tom, že i letošní festival bude vydařený. „Třeba i proto, že jsou do něj letos zapojeni i mladí tvůrci. Na jejich filmy se velmi těším,“ prozradila Deníku.

Slavnostní zahájení festivalu se uskutečnilo v 17:30 v sále Kina 70, kde byla také připravena i první soutěžní projekce: snímek režisérky Marie Poledňákové „Líbáš jako Bůh“. Trojice časoměřičů zaznamenala, že diváci se během projekce snímku „Líbáš jako Bůh“ hlasitě projevovali smíchem 1203 sekund, což je 19,28% z celkového projekčního času (6240 sekund).

Tečkou za prvním festivalovým dnem bylo přátelské setkání organizátorů, poroty a dalších hostí v příjemném prostředí bowlingových drah