Oslavy 350. výročí vzniku diecéze? Koncerty, konference i devět poutí
1. 1. Zahájení, Hradec Králové 26. 4. Libice nad Cidlinou
10. 5. Litomyšl 14. 6. Broumov
6. 7. Chloumek u Luže 16. 8. Neratov
13. 9. Želiv 4. 10. Koclířov
22. 1. Zakončení, Hradec Králové 

Letošní téma biskup oznámil při slavnostní novoroční bohoslužbě, která odstartovala jubileum 350 let od vzniku královéhradecké diecéze.

Při ní byl také odhalen nový znak, který nyní diecéze ponese. Svatodušní holubici na červeném pozadí na ní doplňuje symbol písmene M, které odkazuje ke jménu Panny Marie.

Při vyhlášení Roku povolání také biskup vyzval pět studentů semináře, kteří se stali novými kandidáty kněžství, a diecézi je představil.

Většinu z nich čekají už jen dva roky studia, než budou smět nastoupit kněžskou dráhu.
Jedním ze seminaristů, který byl na Nový rok v katedrále Svatého Ducha věřícím představen, je i dvaadvacetiletý Petr Zadina, který pochází z Vysočiny a studuje třetí ročník Arcibiskupského Semináře v Praze.

Jaký zážitek měl mladý seminarista z tak velkolepého uvítání, popsal Deníku bezprostředně po novoroční bohoslužbě.

Jak jste se cítil před tolika lidmi?
Byl to hrozně silný zážitek. Plná katedrála lidí a navíc kněží z celé diecéze. Všichni se na nás dívali, byl jsem trochu nervózní.

Co pro vás dnešní den vlastně znamenal?
Pro mě se tím spojily dvě události. Začátek roku 2014 a s tím i začátek výročí 350 let od založení královéhradecké diecéze. A potom také ten náš velký krok. Tedy to, že jsme se stali kandidáty na kněžství.

Kde se vyhlášení nových kandidátů běžně koná?
Na soukromé mši třeba na biskupství a pouze v úzkém kruhu lidí. Na takhle slavnostní mši, jako byla ta dnešní, je to spíš výjimka.

V čem byl obřad kromě velkého počtu přihlížejících jiný?
Tím, že se odehrával v katedrále, to dodalo celé události na důležitosti. Podtrhlo to naše rozhodnutí a dodalo mu na vážnosti.

Dnes se také odhaloval nový znak a diecéze byla zasvěcena Panně Marii…
Znak se mi velmi líbí. Panna Maria je pro mě také důležitou osobou. Do křesťanského života patří. Mám k ní úctu, modlím se rád růženec a je takovou mojí matkou.   Veronika Skřivanová