Na programu je jedna z nejhranějších oper světového repertoáru Tosca, která je pátým dílem skladatele Giacoma Pucciniho.

Její děj se odehrává roku 1800 v období napoleonských bojů proti Rakousku v Itálii, a přestože to zní jako politické téma, drama spočívá v tom, že děj znázorňuje hru lásky a zákeřné zrady.

Milostná touha a politické intriky rozehrávají dramatickou partii, jejímiž protagonisty jsou slavná zpěvačka Tosca, její milenec – malíř Cavaradossi a zákeřný policejní šéf – baron Scarpia.

V příběhu stále proměnlivá štěstěna vojsk ve válce ovlivňuje hlavní hrdiny, až jeden za druhým ukončí svůj život. Na konci dramatu přichází stráž, aby zatkla Toscu, která truchlí nad mrtvým milencem, Tosca se nenechá zadržet a raději volí dobrovolný odchod ze světa skokem z hradeb.

Na úspěchu tohoto díla se nesporně podílí velice kvalitní, výborně vystavěné libreto, které diváky okamžitě vtáhne do děje plného napětí. K ohlasu opery přispívá samozřejmě Pucciniho hudba, napsaná efektně, ale zároveň i velmi oddaně právě ve vztahu k libretu. V tom nejlepším slova smyslu dokresluje vše, co libreto přináší, a umocňuje účinek textu, aniž by propadla pouhé ilustrativnosti.

Opera je nastudována v italském originále, v kině s doprovodnými českými titulky.