Tuto největší sportovní událost u Perníkové chaloupky odstartuje výstřel z … (?) ve státní svátek 28. října v 10 hodin u Perníkové chaloupky.
Všechny výsledky jsou přepočítány podle koeficientů, které zohledňují případný handicap na základě věku či pohlaví. Proto mohou soutěžit celé rodiny a děti často dosahují lepších výsledků než jejich rychlejší či silnější rodiče.

Disciplínami v minulých letech například bylo:

Popelení - macecha nařídila Popelce přebrat bílé a červené fazole a kukuřici. Kdo pomůže a nejrychleji přebere 1,5 dcl směsi od macechy?
Liščí běh s pytlem zázvoru - běží liška k táboru, nese pytel zázvoru… Kdo nejrychleji oběhne ohniště pro 12 měsíčků?
Saxanin hod koštětem - dívka na koštěti jménem Saxana zahodila koště, protože nelétalo (pro technickou závadu bylo vyřazeno z provozu). Kdo zahodí koště nejdále?
Sedmimílový skok - kdo nemá sedmimílové boty, odskáče si sedmiskok daleký. Kdo doskočí nejdále?
Běh za drakem - drak obývá sluj na hradě Kunětická hora u Perníkové chaloupky. Kdo tam doběhne nejrychleji?
Čapí stoj na jedné noze - čáp přemýšlí na jedné noze, komu domů donese kluka („holky nosej vrány, a ty nemyslej“). Kdo nejdéle vydrží stát na jedné noze?
Vrh pytlem do dálky - princezna ze mlejna obdivovala, jak mlynář vrhá pytlem. Kdo vrhne nejdále?
Běh pro živou vodu - varování - živá voda není pitná! Kdo nejrychleji donese živou vodu ze studánky k Ježibabě?

Velké Říjnové Sportovní Rekordy z letošního roku budou překonávány v letech následujících. Startovné ani vstupné na Perníkiádu není vybíráno, ceny útěchy jsou zajištěny. V mezičase jednotlivých perníkijských disciplín bude možné mimo jiné obskakovat žabí královnu, házet oříšky do Popelčiných střevíčků, lovit rybičky, mlsat u Otesánka, navštívit Muzeum perníku, občerstvit se U všech čertů a bavit se s dětmi i dospělými bez ohledu na počasí.

Akce se koná 28. října od 9 do 17 hodin. (zr)