Pro své příznivce si přichystal sváteční koncerty s názvem Vánoce hrajou glórijá, které vždy mívají mimořádnou atmosféru.

Na východě Čech se objeví s tímto programem 1. prosince od 18 hodin v sále královéhradecké filharmonie, 22. prosince v kostele svatého Mikuláše v Týništi nad Orlicí a 25. prosince v lanškrounském kostele svatého Václava.

Petr Kotvald bude též exkluzivním hostem dvou koncertů kapely Pirate Swing Band  v pardubickém Domě hudby (2. prosince od 19 hodin) a královéhradeckém Aldisu (11. prosince od 19 hodin). A stejně jako loni nebude populární umělec chybět ani na  akci Česko zpívá koledy. Tentokrát zavítá 11. prosince od 18 hodin do Hradce Králové na Masarykovo náměstí.

Pravidelně vás mohou diváci vidět v úspěšném představení Klicperova divadla Koule. To bude k vidění na domácí scéně
v královéhradeckém Studiu Beseda (11. a 19. listopadu a 27. prosince), ve Dvoře Králové (14. listopadu) a v Hlinsku (18. prosince). Co vás na inscenaci baví?
Především je to výborně napsaná hra a pak jsou tu výtečné herecké výkony v čele
s představitelkou hlavní role Pavlou Tomicovou. Hradecký soubor je bezvadný. Při představení se vždy skvěle bavím.

Konec roku se ponese ve znamení vašeho turné Vánoce hrajou glórijá. Jak se na něj těšíte?
Moc. Vánoční turné pořádáme od roku 2002. To, že letošek je už jeho dvanáctou sezonou, mi přijde fascinující. Koncerty mají specifickou komorní atmosféru, třebaže vedle kostelů a koncertních scén hrajeme i na otevřených venkovních scénách. Diváci jsou krásně svátečně naladěni a víc vnímají i pomalejší skladby, které jsou založené hlavně na textech. Když jsme s typem tohoto koncertu začínali, bylo to pro publikum nové. Znalo mě především jako zpěváka tanečních hitů. Dnes většina návštěvníků ví, na co jde a těší mě, že se každým rokem vrací.

Tradicí je, že u většiny vánočních koncertů s vámi účinkuje i místní pěvecký sbor. Proč?
Velká část mého vánočního repertoáru je napsána též pro sbor. Sbory dodávají koncertu specifickou atmosféru a naše společné účinkování je pro ně svátkem a velkou motivací. Podle toho k tomu i přistupují.

Na co se návštěvníci vašich vánočních koncertů mohou těšit?
Zazní Vánoce hrajou glórijá, Dál sníh padá nebo Bachův Air – Půlnoční a další písně
z mého vánočního alba, ale také moje skladby v nových akustických verzích a nějaká hudební překvapení.

Půjde tentokrát o zavedená místa či spíše o nové prostory?
Někam se vracíme, někde objevujeme nová místa. Třeba v Hradci Králové půjde o nový prostor. Loni jsem zpíval ve Studiu Beseda, letos jsme se rozhodli pro filharmonii. Myslím, že je tím pravým místem pro doprovodný smyčcový orchestr. Už roky jsem toužil po tom zahrát si právě tady. Tak se tam moc těším a navíc v krásném termínu – o první adventní neděli. Ještě před Vánoci si zahrajeme 22. prosince 
v Týništi nad Orlicí a celé turné letos uzavřeme na Hod Boží, 25. prosince, v lanškrounském kostele svatého Václava. Myslím, že v tom je úžasná symbolika. Tam jsem před lety absolvoval svůj úplně první vánoční koncert.

V Hradci a v Pardubicích se navíc objevíte se zpěvačkou Leonou Machálkovou jako host koncertů Pirate Swing Bandu. Proč jste přijal tuto nabídku?
Zpěvák Pirate Swing Bandu Jiří Ševčík je mým dlouholetým kamarádem. Má spoustu zajímavých nápadů a zároveň ho chci podpořit 
v jeho uměleckém snažení. Oceňuji, že má ambice a dokáže si jít za tím, co chce.  I když mi upřímně trochu vadí, že už není mým PR manažerem. O vše, co bylo třeba, se dokázal vždy výborně postarat a já se trochu bojím, že už asi na nikoho podobného nenarazím. (smích) Ale to je život a držím mu palce.

Ani přípravu na koncerty jste nepodcenili. S Pirate Swing Bandem jste si v Pardubicích udělali společnou zkoušku.
Ano. Mám rád, když je vše dopředu jasné. Proto se i zkouška na koncerty s Piráty uskutečnila v dostatečném předstihu. Jsou to výborní muzikanti, jen jsme spolu nikdy předtím nevystupovali a bylo dobré se potkat předem. Na jevišti není na žádná překvapení čas.   (td, zlu)