Šestnáctý ročník megafestivalu Rock for People byl plný prvenství. Nejvyšší rozpočet v historii, nejvíc hvězd, nejvíce návštěvníků a nejvyšší teploty.

Tropické počasí v prvních třech dnech čtyřdenního festivalu program sice nepoznamenalo, ale některé návštěvníky zmohlo. Do úterý vyhledalo lékařskou pomoc více než 400 lidí, především s nevolnostmi z tepla a drobnými úrazy. Lékaři ošetřili i dvě zlomeniny.

Hvězdami nabitý festival byl mimořádně náročný na logistické a technické zajištění. „Například Muse si přivezli ohromné množství vlastní aparatury a světelného parku, takže to bylo dost náročné skloubit s tím, co zde už bylo,“ vysvětlil mluvčí Rock for People Jiří Hlinka.

Vzhledem k značnému počtu návštěvníků byly silnice v okolí letiště často ucpané. To se dělo zejména při nájezdu v začátku festivalu a před vystoupením největších hvězd.

V porovnání s jinými festivaly lze však Rock for People hodnotit jako bezproblémový. „Od pátku do pondělí jsme řešili devět stížností na rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Jinak byl průběh velice klidný a bez problémů. S některými jinými festivaly se to vůbec nedá srovnat,“ uvedla Eva Čížková z hradecké městské policie.

Republiková policie vyšetřovala v areálu několik drobných krádeží věcí ze stanu, což však není na podobných masových akcích nic mimořádného. Hasiči byli na festivalu jednou, ale zbytečně. Z požáru auta se „vyklubala“ dýmovnice hozená pod vůz.

Na dění v pondělí 5. července se podívejte zde: atmosféra mezi diváky, kapely Muse, Divokej Bill, Blue Effect, Morcheeba.

Fotogalerii z neděle 4. července
si prohlédněte zde: skupina Tricky /GB/, The Prodigy /GB/, Skindred /GB/, Skunk Anansie, Toxique, Vypsaná Fixa, Marie Rottrová.

Foto ze soboty 3. července najdete zde.

Jak vypadaly
přípravy na festival (čtvrtek 1. července), najdete zde.