Do Hradce Králové na jubilejní desáté slavnosti přijedou sbory se Slovenska, Polska a České republiky, ale také ze Švédska či Británie.

Zúčastní se jeden z nejlepších evropských sborů Sofia Vokalensemble ze Švédska, který v České republice vystoupí poprvé. Z Británie dorazí špičkový vokální soubor Convivium Singers, známý zejména díky interpretaci a nahrávkám méně známé britské duchovní hudby.

Z českých vokálních těles je tradičním účastníkem vokální soubor Gentlemen Singers. Představí se i hradecký dětský sbor Jitro, který zahraniční i naše odborná kritika hodnotí jako jeden z nejlepších dětských sborů světa a označuje ho za klenot české kultury.

Koncerty se uskuteční na různých místech v Hradci Králové i v dalších městech v okolí. Koncerty zaznějí například v hradecké filharmonii, kostele Nanebevzetí Panny Marie, katedrále sv. Ducha, ve Sboru Kněze Ambrože nebo Muzeu východních Čech. V rámci festivalu se vystoupení uskuteční také v Náchodě, České Skalici a Praze.

Součástí festivalu bude společný pražský koncert švédského a anglického sboru s Kühnovým dětským sborem.

Závěrečný koncert se uskuteční 18. června v sále hradecké filharmonie, kde všechny sbory provedou  s filharmonií Kytici Bohuslava Martinů.

„V průběhu festivalu nečekají účastníky jen koncerty a zkoušení společného projektu. Budou pro ně připraveny také různé semináře," uvedl ředitel slavností Richard Uhlíř.