Pomezí Finska, Švédska a Norska nad 69. rovnoběžkou dominuje posvátná hora pastevců sobů Saana. Budete se v jejím okolí toulat tundrou v létě za stády sobů a v zimě se odtud vydáte po bílých pláních na sever pod nejvyšší horu Finska zvanou Halti. Vše nezbytné na devítidenní pobyt mimo civilizaci naložíte na saně a zapřáhnete se do postrojů místo psího spřežení. Zbývá už jen nasadit lyže a vydat se na holé zasněžené pláně. Dřevěné sruby budou dobrým útočištěm během mrazivých nocí. Při troše štěstí narazíte i na sobí stáda, která opouštějí letní pastviny.

Fjällräven Classic je 110 kilometrů dlouhá výprava jednou z nejkrásnějších scenérií na světě. Během cesty projdete klasickou turistickou stezku Kungsleden ve švédském Laponsku, od vesnice Nikkaluokta na jihu až po Abisko na severu. Cesta vás povede řadou známých míst: pod majestátním masivem Kebnekaise, pustým průsmykem Tjäktja, zvlněnými horskými slatinami v Alesjaure a bujnou vegetací v národním parku Abisko… Pondělní program připravili Marie Kuhajdíková a Pavel Musil.

Vysokoškolský AC klub tímto pokračuje již v 12. ročníku cestovatelských a horolezeckých projekcí. Občerstvení je k dispozici přímo u projekce. Vstupné na promítání: 40 Kč (studenti vysokých škol platí 20 korun).

Petr Ungrád