Ani téměř dvacetimilionové investice nestačí na kompletní opravu sloupenského zámku, který roky chátral.

Po prvních dvou etapách, při nichž dala obec s pomocí ministerstva kultury do záchrany barokní památky více než 14 milionů korun, se Sloupnu podařilo získat dalších téměř šest milionů z evropských fondů.

Restaurátory a řemeslníky, obnovující jeden z barokních stropů, teď potkají návštěvníci na každém kroku. „Nyní doděláváme obnovu jedné ze stropních maleb. Peníze, které se podařilo získat, použijeme na další opravy vnitřních prostor především v prvním patře,“ říká Pavel Draštík ze sdružení, které se o zámek stará.

V následujícím roce tak konečně dojde na dlouho očekávanou výměnu oken. Ta již byla v havarijním stavu a kazila jinak vyšperkovaný vnější vzhled stavby. Pořádně se také zapotí restaurátoři, kteří si vezmou do parády původní barokní dveře a také celé schodiště. V neposlední řadě bude dokončena elektroinstalace budovy, s níž se začalo již v loňském roce.

„Vnitřní prostory byly velmi zdevastované. Postupně se snažíme jednotlivé místnosti uvést do původního stavu. Z obecního rozpočtu to však není možné. To bychom neutáhli,“ dodává Draštík.

První patro už nyní slouží jako výstavní síň. Přízemí, jež je nyní v zoufalém stavu, by do budoucna mělo poskytnout zázemí školicímu středisku či klubovnám. „Rekonstrukcí by měla projít i barokní kaple, která by se mohla využívat k svatebním obřadům či vítání občánků,“ poznamenal Pavel Draštík.