„Cesta vedla z Kanady pěti americkými státy. Koncertovali jsme v Independence v Kentucky, v Cincinnati ve státě Ohio, v Decaturu v Illinois a pak jsme zůstali celý týden v St. Louis v Missouri. Celkem to bylo 12 koncertů,“ vyjmenoval dirigent Mikuláš Ježek.

A připomněl, že každý z nich měl vlastní atmosféru a osobité kouzlo. Zatímco například ve Windsoru v Kanadě přišlo na 500 lidí, následující den v Independence jich sice bylo jen dvě stovky, ale vřelost přijetí všechny uchvátila.

„Myslím, že se v Americe naše hudba líbila. Lidé za námi po skočení koncertu chodili a děkovali. Byla to pro nás největší odměna,“ usmála se violistka Ludmila Žlábková. A právě úsměv byla kromě špičkové kvality další devizou, kterou Američané oceňovali. Líbilo se jim, že Smiling String orchestra nemá úsměv pouze v názvu.

Orchestr do USA pozval rodák z Hradce Králové, zpěvák a pastor Michael Šust.

„Jejich hudební umění, to je špičková kvalita. Oproti většině předchozích těles, která k nám přijela, je tento orchestr jiný. Má jinou povahu. I proto, že ty děti k sobě tak nějak lnou a navzájem se přijímají. Mají daleko větší respekt jako skupina i jako jedinci k tomu, co je tu pro ně připraveno. Mají otevřená srdce,“ míní Michael Šust.

Americko-kanadské turné pro ně nejen zorganizoval, ale také se ho spolu se svou ženou Colleen a dcerou Christy aktivně účastnil. Společně s orchestrem nastudovali skladby z muzikálu Bídníci a kolekci převážně amerických vánočních písní a koled. Závěr každého koncertu tak končil společným zpěvem, který doslova prohřál pódium i hlediště a obrovská energie hudby přeladila srdce všech na vánoční atmosféru a vzájemné porozumění.

Na amerických dálnicích ujel orchestr přes 1200 kilometrů. Děti bydlely ve skupinkách postupně ve čtyřech různých rodinách.

„Je neuvěřitelné, jak tu na nás byli všichni hodní, že nás vzali do svých domácností a neuvěřitelně se o nás starali. Bylo to z jejich strany naprosto přirozené,“ míní houslistka Marie Bařinová. I díky těmto rodinám poznali, jak se skutečně v Americe žije. A protože kromě koncertování zbylo i něco volného času, vypravili se děti na veřejné bruslení, navštívili Lincolnovo muzeum ve Springfieldu, muzeum vojenského letectví v Daytonu, vyjeli na vyhlídku na symbolické Bráně na západ v St. Louis, zašli do zoo, kina či interaktivního zábavního centra. Nejdůležitější ale byla hudba. Smiling String v zámoří nejen sklidil oprávněný úspěch, ale i příslib dalších koncertů.

„Říkali jsme si, že bychom udělali nádhernou jednoaktovou vánoční operu amerického skladatele italského původu Gian Carlo Menottiho. A s ní bychom v roce 2020 projeli střední Evropu a další rok opět Ameriku,“ prozradil plány Michael Šust.

Ilustrační foto.
Celníci zadrželi padělky za více než osm set tisíc