Právo prvního festivalového večera tradičně patřilo houslovému virtuosu Jaroslavu Svěcenému, který Smiřické svátky hudby před sedmi lety založil a každoročně je také autorem jejich dramaturgie.

Na zahajovacím koncertě vystoupil společně se svojí dcerou, mladou houslistkou Julií a dalšími interprety. V zaplněné kapli s nádhernou akustikou zazněl unikátní koncert pro housle, trubku a orchestr od Georga Philippa Telemanna, houslový Čtyřkoncert Antonia Vivaldiho a další klenoty barokní hudby.

Vivaldianno

Jednou z lahůdek letošního programu bude projekt Vivaldianno, který se pro mimořádný zájem posluchačů uskuteční v sobotu hned dvakrát.

„Tentokrát si s námi zahraje i skupina Blue Effect a interpreti z Bolívie a Peru, kteří s námi nahrávali poslední album Vivaldianno a podařilo se nám je získat také pro smiřický festival,“ říká Jaroslav Svěcený.

Další výjimečný zážitek slibuje program na Pondělí Velikonoční. „Tento sváteční koncert se ponese ve znamení slavných skladeb Wolfganga Amadea Mozarta,“ pokračuje Jaroslav Svěcený. „Pod taktovkou dirigentky Miriam Němcové zazní Exultate iubilate, Koncertantní symfonie pro housle, violu a orchestr i nádherná Korunovační mše, kde se mimo jiné představí i výtečná sopranistka Ludmila Vernerová.“

Výstava

Smiřické svátky hudby jsou každoročně i dostaveníčkem kvalitních českých výtvarníků. Letos zdejší barokní kapli po celou dobu festivalu zdobí současná díla malířky Jarmily Králové a akademického sochaře Milana Martiníka.