Snídani si objednal na desátou dopolední a na slunci pak vykouřil dvě cigarety. Nad otázkami tenhle drobný muž s překvapivě malýma rukama, o jehož kytarovou magii stojí všichni od Stinga přes Phila Collinse až po Placida Dominga, projevil obdivuhodnou vstřícnost a trpělivost.

U nás se říká, že co se vám zdá na místě, kde spíte poprvé, to se vám vyplní. Co se vám v Bohdanči zdálo?
Ta noc byla tak krátká, že jsem spal tvrdě a zřejmě se mi nezdálo nic, je mi líto. Jinak – moje sny umějí být tak divoké, že bych vám o nich ani nemohl vyprávět.

Jste v Čechách se svým bandem, v němž nechybí ani váš pětadvacetiletý syn, na krátkém turné. Vaší třetí a poslední zastávkou bude v sobotu vinařství Sonberk. Dost netradiční místo pro koncert.
A proč ne? Já sice víno nepiju, ale žiju v Provence, v kraji nádherných vinic. Tam jsem se naučil, že dobré víno je velké umění, mám k němu skutečný respekt. Když žijete v Provence, tak samozřejmě spoustu věcí kolem vína pochopíte, objevíte, a nemůžete neochutnat. Víno z jihofrancouzských vinic je nejlahodnější, jakého jsem se kdy napil, ale dávám si ho opravdu výjimečně.

Jste typický světoběžník: narodil jste se v Argentině, žil jste dlouho v Americe, v Londýně, dnes jste doma ve Francii a většinu roku trávíte na cestách po celém světě. Z vašich klipů, které jsem viděla na youtube, z vášně a radosti, která z nich čiší, je ovšem jasné, že krev není voda. Vaše kořeny jsou skutečně někde v Jižní Americe. Cítíte to tak?
Existuje snad jen jediná příležitost, kdy si to plně uvědomuju, a to jsou fotbalové šampionáty. To mi v žilách koluje skutečná argentinská krev!

Mluví se o vás jako o nejžádanějším hostujícím kytaristovi na světě. Svoje jméno jste spojil s nahrávkami a koncerty Petera Gabriela, Bryana Adamse, Luciana Pavarottiho, Phila Collinse, Tiny Turner, Roda Stewarta, Placida Dominga, Paula Younga, Vack Street Boys a desítek dalších. Se Stingem ovšem hrajete už dvacet let. V čem jste si tak blízcí?
Sting je vlastně jako můj bratr. Náš vztah je těžké popisovat, protože je velmi přirozený, přátelský, přetrvávající. Funguje nám to v muzice i mimo pódium – na několikaměsíčních turné spolu trávíme téměř veškerý čas. A rád s ním hraju šachy. Díky nim mu vidím do hlavy, poznávám, jak myslí a tak. Sting je výborný šachista a já taky, ale před opravdu důležitým koncertem ho musím nechat vyhrát. Je to pak všechno O.K.

Nepředpokládám, že byste měl čas absolvovat ve zdejším lázeňském domě nějaké relaxační procedury, nicméně – staráte se o svoje zdraví?
Už spoustu let cvičím jógu, a to je tak všechno. Rozhodně neřeším, co bych měl a neměl jíst, necvičím a neudržuju se. Mám zásadu, že šťastný člověk je zdravý člověk, tak se snažím být prostě šťastný.