„Pozvali jsme zástupce slovenského Brezna, které je naším partnerským městem již deset let. Součástí slavností pak bude uzavření spolupráce s městem Nadlac z Rumunska,“ říká místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel.

„Už dnes všechny občany i návštěvníky našeho města zveme na 132. studentskou Merendu. Tu jsme připravili spolu se třemi středními školami, které v Bydžově máme.“

Studenti si vzali na starost téměř vše kolem této slavnosti, výzdobou počínaje, programem konče. Pokračují tak v novobydžovské tradici, kdy se studenti loučí s městem. „Ke studentské Merendě jsme také v Městském muzeu připravili výstavu, která mapuje merendy v celé jejich historii a to od roku 1750 až do současnosti,“ doplňuje místostarosta Orel.

Hlavním dnem oslav narozenin města bude ale sobota. Hned v osm hodin ráno začne na Masarykově náměstí závod auto - moto veteránů „Memoriál Elišky Junkové“. Návštěvníky čeká i staročeský jarmark, dřevosochání a další doprovodný kulturní program. O půl páté odpoledne v kostele sv. Jakuba na Metličanech rozehraje svůj varhanní koncert Marián Varga, pak se město vytasí se zlatým hřebem své narozeninové oslavy.

Ve 20 hodin začne v Jiráskově divadle slavnostní večer s kulturním programem. Jeho součástí bude také vyhlášení „Osobnosti města v kultuře a sportu“, kde se Nový Bydžov pochlubí svými úspěšnými rodáky.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ