Královéhradecký kraj

Hradecko: V Hradci se svede boj o malšovický „klapák"

Hradec Králové: Vzpomínková akce k 70. výročí ukončení 2. světové války se v Hradci uskuteční tuto sobotu. Připomene historické události, které našemu osvobození předcházely a měly přímý vliv na ukončení bojů. Akce se zúčastní přední kluby vojenské historie a majitelé historické vojenské techniky z ČR a zahraničí. V průběhu dynamické ukázky pro veřejnost si připomene události z konce války, kdy spojenci dobývali území Německa a střetly se s lidovými jednotkami Volkssturm. Připomenuta bude i historie vzácného originálního mostu Bailey Bridge, který se v Hradci Králové dochoval a byl smontován v roce 1947 v rámci projektu mezinárodní pomoci UNRA.

Hradec Králové: První z celé řady hradeckých nábřeží začíná tento pátek, zavítat na něj můžete i po celou sobotu. Nábřeží umělců se uskuteční na královéhradecké náplavce a jeho součástí bude také Umělecký jarmark. Na něm se budou prezentovat královéhradečtí malíři, grafici, fotografové, ale i šperkaři, umělečtí řezbáři, kováři a další výtvarní umělci. Pod slunečníky, na stojanech, zábradlích, na stolečcích si rozloží svá díla a mohou prodávat, tvořit na místě, navázat kontakt s návštěvníky i kolegy. Vedle toho poběží řada workshopů a dílen pro děti a veřejnost. Pod vedením lektorů si každý může zkusit různé techniky a tvoření z přírodních materiálů.

Hradec Králové: 13. ročník hudebního festivalu se zaměřením na ethno, latin, folk, reggae či blues, kvalitní hudební nabídka z oblasti world music a české jazzové scény začíná v sobotu v hradeckém letním kině Širák. V rozšířeném přírodním areálu biografu nebude chybět čajovna, vinotéka, různé druhy mezinárodních kuchyní, výrobci kreativních doplňků či recyklovaných výrobků. Na dvou scénách se vystřídají hudební formace z Čech i zahraničí, improvizace, pouliční vystoupení, taneční afterparty i odpolední program pro děti.

Jičínsko: Haraburdění v lodžii

Jičín/Sedličky: Festiválek oživování zapomenutých věcí pro malé i velké děti se uskuteční v sobotu od 13 hodin ve Valdštejnské lodžii. Nese název Dětské haraburdění. Uskuteční se výroba loutek, objektů, brouků, hudebních nástrojů a nesmyslů ze šrotu a odpadků v haraburdílnách. V rámci doprovodného programu uvidí diváci například Plechové pohádky Divadla Kordula, Cirkus v hlavě a Mechanický cirkus Dagmar Urbánkové.

Náchodsko: Mistrovství ČR v koloběhu

Náchod: O víkendu se uskuteční v Náchodě Mistrovství ČR v koloběhu. V sobotu bude účastníky čekat závod  pro  veřejnost (dle kategorií od 17 do 42 km) se startem a cílem v zámecké aleji. Začátek v 11 hodin. V neděli se pak závodníci potrápí na 6,5 km dlouhé vrchařské časovce se startem v 8.30 u náchodské nemocnice s cílem na Jiráskově turistické chatě na Dobrošově.

Police nad Metují: V areálu kláštera a staré školy Dřevěnky se v sobotu od 9 do 16 hodin uskuteční Den řemesel. Prohlédnout a vyzkoušet si můžete práci kováře, brašnáře, tkalce, přadláka, švadleny, střihače ovcí a mnoho dalších. V dopoledních hodinách se také bude konat pochod husitů městem. Akce je dějepisný projekt místní základní školy. Pochodu husitů se může zúčastnit také široká veřejnost, tak si vyrobte rekvizity a přijďte.

Jaroměř: V Boučkově loutkovém divadle proběhne tuto sobotu od 9 hodin 33. festival loutkových divadel Boučkova Jaroměř. V programu se představí mnoho příběhů v podání  souborů z celé republiky.

Rychnovsko: Dětský den na horách

Deštné v Orlických horách: Dětský den a řemeslný jarmark láká v sobotu od deseti hodin návštěvníky do areálu restaurace Kozí chlívek. Malé ratolesti tak mohou oslavit svůj svátek předčasně. V Deštném v Orlických horách pro ně budou připravené zajímavé hry a soutěže. Vyzkouší si například malování na obličej, mohou ale zavítat i do kreativních dětských dílniček. Zábava zde bude připravena také pro dospělé, návštěvníci se mohou těšit na řemeslný jarmark. Akce potrvá do 18 hodin.

Opočno: Nadační fond Rebečina křídla společně s městem Opočno zorganizoval charitativní akci na pomoc malé Rebece, která se narodila s nemocí motýlích křídel. Akce se koná již tento pátek v opočenském Kodymově národním domě. Motýlky různých druhů můžete na místě získat již od půl třetí odpoledne. Finančně tak podpoříte malou Rebeku. Hlavní program charitativní akce začíná od 17 hodin. Těšit se můžete na zpěvačku Věru Martinovou a Livii Kuchařovou. Dále na podporu malé Rebeky vystoupí Taneční klub HOP Dobruška, opočenská Veselá kupa a další.

Skuhrov nad Bělou: V prostorách skuhrovského hradu letos obnoví tradici ochotnických divadelních představení. V neděli od 16 hodin totiž odstartuje Divadelní léto na hradě. O letošní premiéru v přírodním areálu hradu Skuhrov se postarají herci souboru Kačenka z Deštného v Orlických horách s představením Zvláštní vy(n)dání. Nadcházející tři červnové neděle se postupně představí ochotníci z Kvasin, Rychnova nad Kněžnou a Vamberka.

Trutnovsko: Beránek spadl z nebe

Vrchlabí: V Kulturním domě Střelnice zahraje v neděli od 14 a 15.45 hodin naivní divadlo Liberec příběh O beránkovi, který spadl z nebe. Jednoduchý příběh je inspirován motivy z obrázkové knížky německého autora Freda Rodriana a vypráví o oblačném beránkovi, který spadl z nebe.

Dvůr Králové: Výstava kříženců Podzvičinský voříšek 2015 a setkání psů osvojených z útulků se koná v sobotu v areálu Nový svět.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Kolovrátek zpívá

Hlinsko: O víkendu do Turistického informačního centra na Betlémě zavítá Josef Fidler s programem Když kolovrátek zpívá. Kromě vyprávění o tkalcovském řemesle se dozvíte, jak vzniká jeho tkaná Hlinecká šála – od skaní na kolovrátku, přes přípravu osnovy až k samotnému tkaní na malém tkalcovském stavu. Program je předzvěstí otevření Tkalcovny na Betlémě (28. 6. 2015), na jejíž podporu si budete moci zakoupit hlinecké plátno (ubrus) z nadační série za speciální cenu 300 Kč.

Orlickoústecko: Setkání kovářů

Sopotnice: Na Farské zahradě se koná v sobotu od 11 hodin Přátelské setkání kovářů spojené s ukázkami řemesel. K vidění budou mj. ukázky kování koní za tepla (zhruba od 11 a 17 hodin), ukázky výroby vitráží, ale i ukázky pečení chleba ve zdejší cihlové peci.

Lanškroun: V areálu veterinární školy Lanškroun se koná v sobotu soutěž chladnokrevných koní Chlaďas 2015. Soutěžit se bude v několika disciplínách.

Pardubicko: Květnové dostihy

Pardubice: Hlavním bodem třetího dostihového dne na pardubické dráze je dostih druhé kategorie, Květnová steeplechase cross country na 4500 metrů.  Mezi dvanáctkou startujících je i šest koní, kteří jsou přihlášeni do letošní Velké pardubické a s největší pravděpodobností se připravují na druhou kvalifikaci, která se uskuteční na konci června.

Svitavsko: Popové Rockoupání

Polička: Milovníci pořádného odvazu i lehčích rytmů si už v pátek odpoledne dopřejí svou první letošní dávku na open-air akcích. Na poličském koupališti se totiž odehraje už 18. ročník oblíbeného festivalu Rockoupání, který letos zve především na zásadní jména kapel – Portless v čele se zpěvákem bývalé hvězdné formace Support Lesbiens a také Bratry Ebeny. Zajímavou show nabídne také druhá scéna, kterou letos vyplní kromě punkových skupin také DJs, či metalisté a písničkáři.